Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Von der Leyen insta la UE a “deixar de banda els prejudicis”: “És una inversió comuna en el nostre futur”

ACN Brussel·les.-La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha fet una crida a estats i a l’Eurocambra a “deixar de banda els prejudicis” i donar suport al […]

Avatar
Agències 27/05/2020

ACN Brussel·les.-La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha fet una crida a estats i a l’Eurocambra a “deixar de banda els prejudicis” i donar suport al seu pla per a la recuperació econòmica. En la presentació de la proposta a l’Eurocambra, Von der Leyen ha advertit que la Unió Europea es troba en un moment “definitori” i ha dit que el seu pla és una “inversió comuna” en el futur del bloc comunitari. “El nostre model únic està afrontant reptes que no havia hagut d’afrontar mai en la història”, ha alertat la presidenta de la Comissió, que ha advertit que per sortir de la crisi causada per la covid-19 caldran inversions “de gran magnitud”.

En la presentació de la seva proposta d’un fons de reconstrucció de 750.000 milions d’euros, amb 500.000 milions en ajudes i 250.000 en préstecs, Von der Leyen ha remarcat que cal que la Unió Europea torni a tenir “equilibri” econòmic. “Tot això ens supera a tots, és més gran que cadascú de nosaltres en solitari. Necessitem l’equilibri d’una economia forta”, ha insistit.”Hem de fer un pas endavant i invertir en un futur comú. Les mesures més audaces són les més segures per al futur”, ha subratllat la presidenta de l’executiu europeu en la presentació de la proposta per a “una Europa verda, digital i resilient” davant els eurodiputats.”El cost de l’omissió de la crisi serà més car”, ha advertit Von der Leyen.”Ser ràpids va en el nostre interès comú”En una roda de premsa posterior a la seva intervenció a l’Eurocambra, Von der Leyen ha advertit que “ser ràpids” a l’hora d’aprovar un pla per al rellançament econòmic és “d’interès” de tots els estats. “Si no actuem de manera determinada, veurem divergències significatives, distorsions en el mercat i desigualtats socials desestabilitzants. La Unió Europea no s’ho pot permetre”, ha alertat la presidenta de la Comissió, que ha instat els estats i l’Eurocambra a “invertir junts en el bé comú”.Sobre el possible rebuig dels estats nòrdics a la proposta, Von der Leyen ha assegurat “tenir confiança” que es pugui assolir un acord, que ha avisat que hauria de ser “com abans millor”. En aquest sentit, Von der Leyen ha apuntat que la seva proposta recull algunes de les demandes dels nòrdics, com per exemple la no mutualització del deute o les inversions per modernitzar l’economia europea. A més, la presidenta de l’executiu europeu ha assenyalat que ha estat en contacte amb tots els líders europeus a l’hora de dissenyar la proposta. “Conec les seves reserves i les que poden tenir altres estats”, ha dit Von der Leyen, que tot i així s’ha mostrat “confiada” que el pla econòmic pugui tirar endavant.