Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Veïns del front marítim i grups de l’oposició reclamen a Colau que impugni la subhasta de locals feta per l’Estat

ACN Barcelona.-Les associacions de veïns de la Barceloneta i de la Vila Olímpica, juntament amb la Favb i els grups municipals de Cs, ERC i JxCat, han exigit aquest dimarts […]

Avatar
Agències 17/11/2020

ACN Barcelona.-Les associacions de veïns de la Barceloneta i de la Vila Olímpica, juntament amb la Favb i els grups municipals de Cs, ERC i JxCat, han exigit aquest dimarts a l’Ajuntament de Barcelona que impugni la subhasta de locals feta per l’Estat el 19 d’octubre i que va acabar amb 24 dels 26 lots en mans de l’empresa propietària de l’Hotel Arts. En un manifest consideren que l’operació s’ha fet “d’esquena als interessos de Barcelona” i que el govern municipal no ha complert els compromisos adquirits en el mandat anterior. “Aquesta subhasta ens ha deixat sense la capacitat de gestionar i mantenir un patrimoni pagat pels barcelonins que ara s’ha privatitzat”.

El manifest exposa que el patrimoni “ha estat sufragat i mantingut per l’Ajuntament de la ciutat durant 31 anys” i lamenta que fent la subhasta “s’ha apostat per un model d’oci nocturn que crea molts conflictes i problemes al veïnat de la Vila Olímpica i la Barceloneta i també l’Hospital del Mar”. També reclamen “transparència” per conèixer “quin tipus d’acord” ha fet el consistori amb el govern espanyol. Apunten que dos dels lots subhastats, on hi ha el McDonalds i la benzinera, tenen qualificació d’equipaments per la qual cosa titllen la subhasta com “inadmissible” perquè consideren que “hipoteca aquests espais”. Les associacions de veïns consideren que el govern municipal encara té quatre dies per aturar el resultat de la subhasta que es va fer el 19 d’octubre, i encara podria aturar la segona part de la subhasta. Els veïns no es rendeixen. “L’Ajuntament ha de tenir molta més força, voluntat i determinació per defensar el que és de tots. Creiem que no s’ha fet bé, s’ha fet de manera opaca, la gestió ha estat bastant nefasta”, ha criticat Manel Martínez, vicepresident de l’associació de veïns de la Barceloneta.”Sempre ens han dit que no estan disposats vendre patrimoni, i això és una venda en tota regla”, ha denunciat Jordi Giró, president de l’associació de veïns de la Vila Olímpica. Ha afegit que la primera part de la subhasta “s’ha fet per un preu mitjà de 3.000 euros el metre quadrat, i el global de l’operació ofertada no arriba als 5.000 euros, està al preu de mercat”, ha dit. “No hi ha dret que a més de vendre el patrimoni el venguem malament”, ha denunciat. “El patrimoni mai a la vida es pot perdre ni vendre, el patrimoni és de tothom i per tant l’hem de defensar fins a l’última conseqüència”, ha dit Giró. “Això és una operació mercantil de negocis amb fons voltors, i això és inadmissible amb un govern d’esquerres”, ha reblat.Ernest Maragall d’ERC ha dit que “hi ha camí a córrer, hi ha drets a defensar, hi ha terreny jurídic per desplegar”. Maragall ha descrit la subhasta del front marítim com “una història de silenci, ocultació i omissió per part del govern de la ciutat, en connivència i complicitat amb el govern de l’estat”. Ha afegit que “el govern actua contra Barcelona, contra l’interès de la ciutat”.Per la seva banda, Elsa Artadi de JxCat ha dit que el que ha passat demostra que el govern municipal “és un frau”. Ha argumentat que “es va prometre que la subhasta no es duria a terme, que després de la concessió aquests espais serien per equipaments i es canviaria el model generat amb els Jocs Olímpics, i quan ha arribat l’hora de la veritat amb la millor combinació possible amb comuns i socialistes a Madrid s’ha vist que tot això era un engany”.