Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

USTEC i CGT convoquen vaga dijous per reclamar la reclassificació professional del personal d’atenció educativa

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els sindicats USTEC·STEs (IAC) i CGT han convocat vaga aquest dijous 9 de maig per reclamar la reclassificació professional del personal laboral d’atenció educativa, el PAE. El col·lectiu inclou educadors d’educació especial (EEE), tècnics especialistes en educació infantil (TEEI), integradors socials (TIS), auxiliars d’educació especial (AEE) i fisioterapeutes. Segons els sindicats, el personal laboral d’atenció educativa suma 3.000 treballadors, que són els que estan cridats a la vaga. La principal reivindicació del col·lectiu és que se’ls reclassifiqui professionalment, ja que denuncien que actualment estan reconeguts per conveni en una categoria inferior a la qual els pertocaria.

El col·lectiu defensa que són un eix “clau” per a la inclusió i lamenta que està “invisibilitzat” i “infravalorat”. Així s’ha expressat en roda de premsa Eva Costa, delegada de personal laboral d’USTEC. Segons ella, el personal d’atenció educativa és personal “qualificat” i són “clau” per a la millora educativa, però se senten infravalorats per l’administració, Educació, Funció Pública i la classe política.

Publicitat

Per aquest motiu, les organitzacions sindicals criden a la vaga aquest dijous. Segons han avançat, al matí aniran a les 9.30 h a encartellar diferents punts des de la plaça de Sants i el metro de Marina, a Barcelona, i tots ells confluiran a les 12 h a la Via Augusta, on preveuen fer un tall.

<strong>La reclassificació, reclam principal</strong>

La principal reclamació, que els porta per primer cop a fer vaga específicament com a col·lectiu, és la reclassificació professional. Segons assenyalen, actualment els EEE, TIS, TEEI es troben classificats al VI Conveni col·lectiu del personal laboral de la Generalitat en la categoria C1 i demanen passar a la categoria B. Els fisioterapeutes, d’altra banda, estan en la categoria B i demanen estar classificats com a A1. Els sindicats remarquen que amb la reforma de la LOE les titulacions que tenen aquests professionals haurien de fer-los pujar de categoria, ja que el títol de Tècnic Superior passa a ser considerat com a títol superior al mateix nivell que l’educació superior, com els estudis universitaris.

“És un tema vital per nosaltres”, ha dit Costa, que ha apuntat que el fet d’estar en una categoria inferior en el conveni els penalitza econòmicament, ja que la categoria C1 suposa cobrar uns 300 euros menys cada mes. “Sabeu el que suposa això amb el sou precari que tenim el personal laboral del Departament d’Educació?”, ha reflexionat.

La portaveu nacional d’USTEC, Iolanda Segura, ha apuntat que la reclassificació ja hauria d’estar implementada perquè així ho recullen diferents normatives legislatives. “És una manca de voluntat el fet que no es reclassifiqui aquest personal”, ha lamentat.

Tant USTEC com la CGT han coincidit a destacar també que la reclassificació en una categoria superior suposaria una “valorització” de la seva tasca i han assenyalat que per fer-ho possible no cal canviar tot el conveni, sinó una modificació de l’actual.

Guillem Sellés, secretari d’acció sindical de la CGT, ha denunciat que el personal PAE es troba “estancat” en les seves condicions laborals tot i ser un col·lectiu “imprescindible”. Per això, ha animat a anar a la vaga dijous per posar fi a “l’emergència educativa”. Jennifer Llorach, també de la CGT, ha afegit que a més el col·lectiu és “altament feminitzat”: “Ens estan condemnant a estar empobrides”, ha dit.

<strong>Altres millores</strong>

A banda de la reclassificació, el personal d’atenció educativa també posa sobre la taula altres reivindicacions. Es queixen, per exemple, de la manca de personal i també del fet que les seves tasques siguin poc clares o conegudes. També es queixen de la desigualtat amb la resta de professionals docents en aspectes com ara el mes de juliol, que exigeixen que també sigui un mes de formació per a elles. De fet, han explicat que durant aquest mes de l’estiu passen de personal d’atenció educativa a fer tasques pròpies del personal de neteja o administració. “Poder gestionar aquesta situació només comporta voluntat i tenir un bon tracte”, ha dit Eva Costa.

També han denunciat el “mal funcionament” de la borsa de treball, que han indicat està desactualitzada i les adjudicacions no es fan bé. A més a més, també demanen que se’ls apliqui la reducció de dues hores lectives per a majors de 55 anys.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió