Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

UP nega que s’estigui incomplint el salari mínim als treballadors del camp i demana “responsabilitat” a la UGT

ACN Lleida – Unió de Pagesos ha desmentit “categòricament” que el sector de la pagesia estigui incomplint les seves responsabilitats laborals respecte als treballadors del camp i ha assegurat que […]

Agències 16/03/2023

ACN Lleida – Unió de Pagesos ha desmentit “categòricament” que el sector de la pagesia estigui incomplint les seves responsabilitats laborals respecte als treballadors del camp i ha assegurat que el conveni agropecuari ja aplica el salari mínim. Així ho ha afirmat aquest dijous a la tarda el seu coordinador nacional, Joan Caball, en resposta a la protesta que la UGT ha dut a terme al matí a les portes del sindicat agrari. Els dos sindicats s’acusen mútuament d’encallar les negociacions del conveni agropecuari, caducat des del 2020. Per una banda, la UGT posa l’adequació de les taules salarials com a condició prèvia per asseure’s a negociar, mentre que UP defensa que forma part de la negociació i demana “responsabilitat” a la UGT.

Unió de Pagesos, integrant majoritari de la patronal del camp juntament amb JARC, afirma que l’increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) ja s’està aplicant a les nòmines dels treballadors que es regeixen pel conveni agropecuari, com preveu la llei. Denuncien, doncs, que la UGT “falta a la veritat” quan afirma que els treballadors cobren per sota del salari mínim.

De fet, des d’UP argumenten que entre les inspeccions realitzades a la pagesia l’any passat, no va haver-hi cap denúncia que fes referència a l’incompliment de l’SMI. “No es pot dir que no complir i que les inspeccions no ho tinguin, hem de ser prou seriosos”, ha indicat Caball.

En aquest context, han explicat que la variació del conveni agropecuari des del 2018 fins al 2023 és d’un increment del 31%, amb imports anuals que han passat d’11.513 euros als 15.120. Això, a la vegada que la mitjana dels costos de producció del sector han augmentat un 75% en fertilitzants, un 52% en l’energia o un 19% en el cas dels fitosanitaris, segons dades del Ministeri d’Agricultura.

Per tot plegat, el coordinador nacional del sindicat agrari considera que des de la UGT haurien de ser “moltes més responsables i no pas fer afirmacions incorrectes i que no són certes”. “El que no val es llançar la pedra i amagar la mà i dir coses sense acabar-ho demostrant”, ha carregat Caball.

Sobre la negociació del conveni del camp, caducat des del 2020, Caball ha indicat que s’està treballant i ha lamentat que la UGT no assistís a la darrera reunió que es va fer el 15 de novembre, després de dir al sindicat que no es presentarien si abans no s’actualitzaven les taules salarials. “El conveni no només contempla el salari, és molt més complexe i entenem que s’ha de negociat tot”, ha indicat.