Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Unió de Pagesos denuncia el “baix preu” de la mel i adverteix que l’acord UE-Mercosur “amenaça el futur del sector”

ACN Lleida.-Unió de Pagesos, juntament amb la Cooperativa Apícola Tarragonina, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins i l’Associació Catalana d’Apicultors denuncien públicament el “baix preu” de la mel previst per […]

Avatar
Agències 25/09/2019

ACN Lleida.-Unió de Pagesos, juntament amb la Cooperativa Apícola Tarragonina, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins i l’Associació Catalana d’Apicultors denuncien públicament el “baix preu” de la mel previst per a la campanya 2018-2019. Els productors xifren la caiguda en el preu d’aquest producte a l’engròs en un 35%, entre el primer trimestre del 2018 i l’abril del 2019, situant-se actualment a un preu al voltant dels 3 euros/kg, mentre el preu de la mel envasada s’ha reduït un 15%. Però a aquesta davallada, s’hi suma també la preocupació del sector davant l’anunci de l’acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur (Argentina, Uruguai, Paraguai i Brasil).

Els productors de mel no entenen aquesta caiguda dels preus davant la demanda existent d’aquest producte. I és que “el consum de mel s’ha mantingut estable a Catalunya i a la resta d’Espanya en uns 400 grams/per càpita i la producció local només pot cobrir el 85% de la demanda”, segons Unió de Pagesos. El sector considera que aquesta baixada de preus “és conseqüència de les mels importades d’arreu i de les barreges de mels amb xarops”. Per aquest motiu, els productors demanen que s’informi “clarament en les etiquetes sobre la procedència de cada mel” i fer “que es pugui detectar fàcilment quins processos s’han seguit per obtenir-la”. Una demanda que consideren “més necessària que mai” arran de l’acord anunciat entre la Unió Europea i Mercosur, que preveu l’entrada de 45.000 tones de mel lliures d’aranzels en un termini de cinc anys. Unió de Pagesos recorda que l’any 2018 la UE ja va importar 204.622 tones de mel provinents d’aquesta països. El sindicat agrari i les associacions d’apicultors posen de relleu que el sector ha hagut de conviure els darrers anys, també, “amb les amenaces a les quals ha de fer front l’abella de la mel”. En aquest sentit, remarquen que les abelles de la mel estan exposades a patir els danys de l’abellerol, una espècie protegida, i de la vespa velutina, considerada com una espècie invasora. En el cas dels danys per l’abellerol, a més, el sector reitera també el seu malestar i reclama que es recuperin compensacions als productors en casos d’aquest tipus com les que es van concedir durant el període 2005-2013. Davant aquest context, Unió de Pagesos insisteix a demanar que s’articuli una campanya de divulgació de la mel per tal que els consumidors puguin apreciar millor el valor de la mel artesanal i diferenciar-la, així, de la que ha estat prèviament pasteuritzada.