Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Unes 120 organitzacions reclamen suspendre l’ampliació de l’aeroport del Prat per motius ambientals i de salut

ACN El Prat de Llobregat.-Un total de 120 entitats i organitzacions reclamen al govern espanyol que no dugui a terme l’ampliació de l’aeroport del Prat, així com del de Madrid […]

Avatar
Agències 27/07/2021

ACN El Prat de Llobregat.-Un total de 120 entitats i organitzacions reclamen al govern espanyol que no dugui a terme l’ampliació de l’aeroport del Prat, així com del de Madrid Barajas, per l’impacte que l’obra tindria en el medi ambient. En un comunicat, especifiquen que els projectes tindrien impactes negatius en la biodiversitat dels espais on es troben les infraestructures, així com en la salut de les persones. A la vegada, consideren que la crisi energètica i la que viu el sector el sector de l’aviació fan inviable un aeroport més gran, per la qual cosa demanen que els 3.400 milions d’euros pressupostats per a les ampliacions es destinin a un model de mobilitat que prioritzi mètodes de transport sostenibles com el ferroviari.

La petició la signen unes 120 organitzacions socials, veïnals i ecologistes davant dels projectes per ampliar els aeroports de Barcelona i Madrid. Uns treballs que destaquen que no començarien fins l’any 2025, i que s’hauran de fer públics en el consell de ministres del 30 de setembre. “Constitueixen dos exemples clars d’una política de transport centrada gairebé exclusivament en la construcció de grans infraestructures en favor dels mitjans més contaminants, com l’avió”, destaquen en un comunicat. Una aposta, assenyalen, que va en contra de l’aposta per transitar cap a un context d’emergència climàtica.Segons dades que aporta el col·lectiu, l’aeroport del Prat va generar al 2019, el darrer anys abans de la pandèmia, 8,4 milions de tones de diòxid de carboni, unes emissions que incrementarien un 33% si es passés de 55 a 70 milions de passatgers anuals amb l’ampliació de la infraestructura. A més, apunten a un impacte sociosanitari en la població: “Nombrosos estudis han demostrat com la població pròxima als aeroports tenen una major probabilitat de patir malalties cardiovasculars, discapacitat auditiva, alteracions del somni o deterioració del rendiment cognitiu”, detallen.Les entitats consideren que les ampliacions estan vinculades a “processos especulatius en contra de l’interès general” que afavoreix “constructors i bancs”. Per tot plegat, reclamen aturar l’ampliació dels dos aeroports, posar en marxa un pla de redimensionament d’AENA que inclogui el tancament d’aeroports deficitaris i eliminar vols de trajectes curts.Pel que fa a la inversió prevista en l’ampliació dels aeroports de Barcelona i Madrid, aposten per invertir els diners previstos en mesures de protecció de serveis públics i sectors essencials més vulnerables, així com redefinir l’actual política de transport per apostar per mitjans sostenibles.Entre les entitats signant hi figuren algunes com Greenpeace, Ecologistes en Acció, WWF, Zeroport o SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet.