Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Una delegació de diputats del Parlament, Ajuntament de Barcelona i entitats visiten el nord-est de Síria

ACN Barcelona.-Una delegació formada per diputats del Parlament, l’Ajuntament de Barcelona i entitats vista aquests dies el nord-est de Síria amb la voluntat d’establir relacions de cooperació estable. La delegació […]

Avatar
Agències 30/06/2021

ACN Barcelona.-Una delegació formada per diputats del Parlament, l’Ajuntament de Barcelona i entitats vista aquests dies el nord-est de Síria amb la voluntat d’establir relacions de cooperació estable. La delegació està formada pels diputats d’ERC Ruben Wagensberg i de la CUP Eulàlia Reguant; la tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez; així com Montse Ortiz, d’Òmnium, i Alguer Miquel, de Casa Terra, amb l’acompanyament del documentalista Joan Giralt. La delegació catalana a estat present en diversos camps de refugiats de l’àrea de Haseke i ha mantingut reunions amb l’Administració Autònoma del nord-est de Síria.

Segons informa un comunicat, la delegació ha visitat els camps de refugiats de Washukanni (15.000 persones refugiades i desplaçades internes) i Al-Howl (70.000 persones). En aquest darrer, el grup ha constatat “la complicada situació en què viuen milers de persones i la difícil gestió que afronta l’Administració Autònoma del nord-est de Síria”.Segons el diputat Wagensberg, “Turquia, a banda de mantenir l’ocupació de zones com Serekanie o Afrin, fa atacs diaris sobre altres regions del nord-est de Síria i fa temps que limita el nivell de l’aigua del riu Eufrates o bloqueja les estacions de bombeig d’aigua d’Alluk, que subministren a la regió de Hasaka afectant centenars de milers de persones, incloses les refugiades que acull la regió”. Un fet que, segons diu, agreuja la dificultosa gestió d’Al-Howl, on conviuen persones refugiades amb detingudes d’ISIS, moltes estrangeres, davant la inacció de la comunitat internacional.En aquest sentit, la delegació ha pogut conèixer de primera mà la situació a Qamislo, Haseke, Raqqa i Kobane, on s’han realitzat reunions amb entitats de dones i s’han visitat serveis per impulsar els seus drets. També s’han visitat zones devastades pel conflicte.Una de les ciutats visitades ha estat Kobane, on l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb CIEMEN va treballar en un projecte de reconstrucció d’un parc a través del Comitè de Reconstrucció de la ciutat. La tinenta d’alcaldia de Barcelona Laura Pérez ha explicat que “amb aquesta acció s’ha col·laborat en millorar l’espai públic i oferir espais de joc infantil, alhora que busca recuperar la memòria històrica de la lluita per la democràcia, els drets de la dona i la diversitat cultural i religiosa a la regió”. A Kobane, la delegació catalana ha estat rebuda per l’Associació de Familiars de Màrtirs i ha visitat el cementiri de la ciutat que recorda la resistència de Kobane i la memòria de les persones que van morir lluitant per la llibertat del poble kurd. “La tardor de 2014 tot el món mirava la resistència i sacrifici del poble kurd amb admiració. Set anys més tard sembla que la comunitat internacional prefereix mirar cap un altre costat i protegir el seu aliat Erdogan que persegueix i reprimeix el moviment kurd a Turquia, envaeix el territori kurd al Nord Est de Síria i bombardeja el territori kurd a Iraq”, ha lamentat la diputada de la CUP-NCG Eulàlia Reguant.