Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023
Edició 1773

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 03 de juny del 2023

Un pla director permetrà ampliar l’espai industrial del polígon Catalunya Sud i dibuixar la connexió ferroviària

|

- Publicitat -

ACN Tortosa – El Departament de Territori i els ajuntaments de Tortosa i l’Aldea impulsen un pla director urbanístic per reordenar i ampliar l’espai industrial disponible del polígon Catalunya Sud fins les 675 hectàrees. L’instrument ha de servir també per dibuixar el ramal ferroviari per al transport de mercaderies que ha de connectar amb el corredor del mediterrani així com la futura estació intermodal prevista. segons ha precisat el conseller de Territori, Juli Fernàndez, la tramitació urbanística s’iniciarà a finals del pròxim abril per quedar enllestida en divuit mesos i, un cop aprovada, possibilitarà agilitzar de forma notable els tràmits per a la implantació de noves activitats industrials.

La recent instal·lació d’empreses importants com Florette o Kronospan ha deixat petites les 82 hectàrees de sòl urbanitzable existent al polígon per fer front a possibles noves peticions. Les 286 hectàrees totals del sector, que inclouen el sòl urbanitzable delimitat i no delimitat, tampoc resulten ja suficients per posar parcel·les a disposició de les empreses i acollir possibles noves implantacions industrials, segons Territori i els mateixos ajuntaments. Per aquest motiu, el nou pla director urbanístic incorporarà 394 hectàrees no urbanitzables fins les 675 hectàrees en total.

Publicitat

“Hem de fer un salt d’escala”, ha avisat el conseller de Territori. El Departament, ha emfasitzat, ho farà de la mà dels dos ajuntaments implicats. L’instrument, segons ha precisat, ha de servir també per “endreçar” les diferents classificacions del sòl actualment existents, fet que ha de permetre agilitzar els tràmits d’urbanització per a les empreses que s’hi volen instal·lar. Segons el secretari general de Territori, Joan Jaume, aquest nou espai es podrà desenvolupar progressivament gràcies al paper “tractor” de l’Incasòl, que ostenta una part important de la titularitat del sòl.

Un altre dels aspectes essencials d’aquesta planificació, que ha de fer “més potent” el polígon, serà la inclusió de la reserva de sòl per construir el ramal ferroviari demandat per empreses com Kronospan per poder connectar les seves instal·lacions al corredor mediterrani i donar sortida a les seves mercaderies. En paral·lel, es treballarà en un estudi informatiu ferroviari per definir el traçat i la connexió, que haurà d’autoritzar Adif, així com la ubicació de la futura estació intermodal de mercaderies a l’espai. Independentment del paper del govern estatal, serà la Generalitat qui impulsi el ramal i la seva construcció.

<strong>”Estratègic per a l’Ebre i per a Catalunya”</strong>

El pla de Territori, ha detallat Fernández, és presentar el Pla Director a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre a finals d’abril perquè la tramitació pugui finalitzar divuit mesos després, a finals de 2024. “El compromís del Govern és posar a disposició de les activitats econòmiques del polígon Catalunya Sud tots els instruments per facilitar la implantació d’indústria perquè això ens aportar benestar per als ciutadans”. Segons ha precisat, la seva “ubicació estratègica” permet que sigui un espai que “lideri l’economia del nostre país, com a gran espai d’oportunitats” i avançar “cap a la reindustrialització de les Terres de l’Ebre i del país.

Els alcaldes han celebrat l’anunci, en el qual han treballat conjuntament amb el Govern durant els últims mesos. “És un pol d’activitat econòmic que genera futur al territori: retenir el talent i portar-ne de fora”, ha apuntat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. Considera que el nou pla director permetrà “anar més enllà” a l’hora d’oferir sòl industrial per a futures implantacions. “Ja se’ns estan dirigint a l’Ajuntament”, ha reconegut. Roigé ha remarcat que l’espai resulta estratègic per al territori i per a tot el país, gràcies a la seva condició de cruïlla i amb “molt bones connexions”.

“El que avui presentem permet preparar els fonaments, un dels grans pilars econòmics que tindrem a les Terres de l’Ebre, sinó a tot Catalunya. Això és una notícia molt bona”, ha tancat l’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió