Edició 1896

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de octubre del 2023
Edició 1896

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 04 de octubre del 2023

Un miler de sindicalistes es mobilitzen per una pujada de sous i en contra del “pacte de la pobresa” de la patronal

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – CCOO i UGT s’han mobilitzat a Barcelona per reclamar un increment generalitzat de salaris que contraresti els nivells desbocats d’inflació i per protestar contra el “bloqueig” patronal a les meses de negociació de convenis col·lectius que afecten més d’un milió de treballadors catalans. Segons la Guàrdia Urbana, un miler sindicalistes s’han concentrat a les portes de la patronal Foment del Treball l’endemà que el seu president assegurés que la majoria d’empreses treballen amb pèrdues. El secretari general de CCOO, Javier Pacheco, ha rebutjat el “pacte de la pobresa” que planteja la patronal i ha avisat que “el conflicte està servit” a la tardor si no s’apugen els sous i es garanteix el poder de compra de la classe treballadora.

D’altra banda, el secretari general d’UGT, Camil Ros, ha advertit que “el problema de la inflació s’ha de solucionar no congelant i abaixant salaris, sinó controlant els preus, especialment els de l’energia i els carburants”. En aquest sentit, ha fet un paral·lelisme amb el sistema bancari a través dels tipus d’interès tot assegurant que sense aquest control “la banca estaria fent el que fan les elèctriques, fer negoci en una situació de crisi”.

Publicitat

En aquest sentit, Ros ha assegurat que “no és cert que el que diuen les patronals que les empreses estan treballant a pèrdues” sinó que “estan treballant a menys beneficis”.

A la concentració es podien veure pancartes de les diferents taules de negociació de convenis que està en marxa a Catalunya, com el de la restauració, el del sector TIC, el del metall o el dels supermercats. “El repartiment de rendes no s’està produint amb equilibri perquè la classe treballadora no perdi poder de compra i no s’incrementin els nivells de pobresa laboral”, ha dit Pacheco.

Segons el sindicalista, corregir aquesta tendència demana pactar clàusules de revisió salarial als convenis, limitar els beneficis empresarials incrementant sous i creant una “espiral en positiu” que eviti una recessió a la qual ens veurem abocats per “la cultura de mantenir marges i pagar dividends als accionistes” de les empreses.

D’altra banda, CCOO i UGT reclamen evitar empobrir l’estat del benestar reduint les despeses en sanitat, educació o protecció social i, en canvi, “acabar amb l’estafa de la subhasta” del mercat de l’electricitat i apostar per canvis fiscals que incrementin la recaptació.

“Si el que es planteja és el pacte de la pobresa per intentar contenir la inflació, perdent capacitat adquisitiva de la majoria de classes populars, hi haurà una resposta contundent del moviment sindical amb grans mobilitzacions aquesta tardor”, ha avisat Pacheco.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió