Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Un grup d’investigadors aconsegueix modificar temporalment el microbioma de la pell humana

ACN Barcelona.-Científics de la UPF i l’empresa S-Biomedic han aconseguit modular temporalment la composició dels bacteris de la pell. Els responsables de l’estudi, publicat a la revista ‘Microbiome’, ho han […]

Avatar
Agències 04/07/2019

ACN Barcelona.-Científics de la UPF i l’empresa S-Biomedic han aconseguit modular temporalment la composició dels bacteris de la pell. Els responsables de l’estudi, publicat a la revista ‘Microbiome’, ho han fet a partir de l’ús de bacteris vius, amb la idea que aquesta manipulació dirigida pot servir per tractar malalties. En aquest sentit, recorden que un altre tipus de bacteris, concretament els resistents als antibiòtics ‘Clostridium difficile’ que apareixen al microbioma intestinal, es poden tractar a través del trasplantament fecal. De manera similar, la manipulació del microbioma de la pell podria servir per tractar malalties cutànies com l’acne.

Els investigadors es mostren “particularment interessats” en el ‘Cutibacterium acnes’ i la seva diversitat de soques, ja que aquest bacteri representa “una part important” del microbioma de la pell humana, i certes soques estan associades amb un desequilibri “que probablement causa l’acne vulgar”, segons explica Marc Güell, cap del grup de Biologia Sintètica Traslacional del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS).Per a l’estudi, els investigadors van preparar solucions probiòtiques a partir de microbiomes de donants i les van aplicar a divuit voluntaris sans amb edats compreses entre els vint-i-dos i quaranta-dos anys. Es van definir vuit àrees diferents de la pell per a aplicar-los-les, al pit i a l’esquena, que tenen una gran abundància de glàndules sebàcies.Els resultats indiquen que, després de les aplicacions periòdiques d’un microbioma donant, el microbioma receptor esdevé més similar al donant. El nivell d’èxit depèn de la composició de tots dos microbiomes i de la càrrega bacteriana aplicada, afegeixen. A més, després d’unes poques setmanes, el microbioma de la pell torna a l’estat inicial i no van detectar efectes adversos.