Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

Un estudi de l’Hospital del Mar demostra que tractar el fre lingual en nadons millora la lactància materna

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi del servei de pediatria de l’Hospital del Mar ha mostrat que tractar el fre lingual en nadons beneficia la lactància materna. La recerca ha seguit l’evolució de 451 infants nascuts al centre durant l’any 2018 i ha conclòs que l’alletament es manté més temps en els casos en què es tracta la patologia. En concret, el 93% dels nounats a qui es va tallar, prenien llet de les seves mares en el moment de l’alta, una xifra que va baixar a gairebé el 65% al cap de sis mesos. Per contra, entre els que no van sotmetre’s a la frenotomia, la incisió per alliberar la llengua, els percentatges van situar-se en el 82% i el 55,6% respectivament. El treball s’ha publicat a ‘Indian Journal of Pediatrics’.

L’anquiloglòssia, o problema de mobilitat a la llengua a causa del fre lingual, és una patologia força habitual en els nounats. Segons un estudi anterior de l’Hospital del Mar, gairebé un de cada tres infants presenta aquest problema, que pot provocar problemes durant l’alletament. En concret, causa dificultats de succió i pot provocar dolor a la mare a l’hora d’alletar. A més, sovint aquests nounats acaben havent de rebre suplements de llet perquè l’extracció és menys eficient i no guanyen prou pes.  A tots els casos detectats al centre se’ls hi ofereix la possibilitat de practicar una frenotomia, una intervenció que consisteix en una petita incisió per alliberar la llengua. Aquest procés es fa fent sevir oli essencial de lavanda, que redueix les manifestacions de dolor dels nadons. 

Publicitat

En el treball s’ha seguit l’evolució de tots els nadons nascuts l’any 2018 a l’Hospital del Mar, 451, dels quals, només 29 no van es van sotmetre a la intervenció. Els investigadors van comparar les xifres d’alletament matern en el moment de l’alta hospitalària, al cap de tres mesos i mig del naixement i sis mesos després.

Així, en el 93,1% dels casos als quals es va sotmetre l’infant a la intervenció, es mantenia la lactància materna a l’hora de marxar de l’hospital, pel 76% entre els no intervinguts. A més, l’alletament havia millorat en 396 dels nadons. “En els casos dels infants que han tingut anquiloglòssia i que han estat tractats de l’anomalia, han mantingut més la lactància”, ha detallat la doctora Sílvia Maya-Enero, cap de secció de Neonatologia del Servei de Pediatria de l’Hospital del Mar i autora principal del treball. 

Durant el seguiment, el percentatge es va reduir al 81,7% tres mesos i mig després del naixement en els nadons tractats, però era inferior en els no tractats, situant-se en el 70,4%. La diferència es mantenia al cap de sis mesos, amb un 64,6% dels infants amb frenotomia, davant el 55,6% en els que no es van sotmetre a la intervenció. L’equip responsable de la recerca ha apuntat que aquest descens el poden causar diversos motius, com ara la reincorporació de la mare a la feina en acabar el permís de maternitat. “Aquest estudi referma l’aposta de l’Hospital del Mar per fer un seguiment de l’anquiloglòssia en els nadons nascuts al nostre centre”, ha assegurat la doctora.

Per al seva banda, Maria Ángeles López-Vílchez, cap del Servei de Pediatria i coautora del treball ha indicat que “l’oferiment de la frenotomia a les famílies en els casos detectats és una bona alternativa per facilitar l’alletament matern, una pràctica amb beneficis demostrats per a la salut del nadó i per al seu vincle amb la mare”, ha afegit.

<strong> </strong>

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió