Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

Un de cada quatre adolescents de Barcelona creu que la pandèmia ha impactat en el seu benestar emocional

ACN Barcelona – Un 44% dels adolescents atesos pels serveis d’intervenció socioeducativa per a menors en situació de risc (SIS) de les comarques de Barcelona afirmen que l’aspecte de la […]

Agències 29/03/2022

ACN Barcelona – Un 44% dels adolescents atesos pels serveis d’intervenció socioeducativa per a menors en situació de risc (SIS) de les comarques de Barcelona afirmen que l’aspecte de la pandèmia de la covid-19 que més negativament els ha impactat està relacionat amb el benestar emocional i psicològic. És una de les dades recollides en un informe de la Federació d’entitats d’atenció a la infància i l’adolescència (FEDAIA), que analitza del període de confinament fins a l’actualitat i que ha estat coordinat per la investigadora de la Universitat de Barcelona (UB) Núria Fuentes, en col·laboració amb la Diputació. L’informe mostra que un 14% dels joves s’ha sentit més enfadat; un 26% ha tingut por o s’ha sentit angoixat i un 7%. sovint s’ha sentit sol.

L’estudi, que s’ha elaborat a partir de la participació d’adolescents en entrevistes, grups de discussió i qüestionaris a joves d’entre 12 i 18 anys, indica que un 66% dels participants apunten en l’àmbit educatiu entre els impactes més negatius, sobretot per haver hagut de seguir online les classes durant molt de temps. El treball també mostra que la majoria han trobat a faltar suport emocional durant aquests mesos. 

En canvi, entre els elements positius, la meitat afirma que ha millorat el temps amb la seva família, respecte al 13% que apunta al contrari. A més, quatre de cada deu adolescents assenyalen que ha millorat el rendiment acadèmic i més del 50% assegura que ha millorat la relació amb els seus companys.

Els adolescents que han participat a l’estudi coincideixen a valorar que l’acompanyament i el refoç educatiu (62,5%) i les activitats d’oci i lleure (57,5%) que s’han proposat en el servei els ha ajudat durant aquest període. 

També destaca que gairebé un de cada quatre dels adolescents que ha participat en l’estudi afirmen que han rebut algun estímul violent a través de les xarxes socials.