Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Treball creu que les dades de l’EPA del segon trimestre són “prometedores” però les encara “sense eufòria”

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball creu que les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), que mostren un descens de l’atur de 21.200 persones i un increment de l’ocupació […]

Avatar
Agències 29/07/2021

ACN Barcelona.-El Departament d’Empresa i Treball creu que les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), que mostren un descens de l’atur de 21.200 persones i un increment de l’ocupació de 43.300 feines en tres mesos, són “prometedores” però les encara “sense eufòria”. “Ens mirem les dades amb optimisme moderat i una important dosi de cautela”, ha indicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, en una roda de premsa aquest dijous per valorar els resultats de l’EPA, i en les que ha recordat que les dades no inclouen els efectes de la cinquena onada. El conseller ha dit que confia que el Pacte Nacional per la Indústria, que es començarà a negociar al setembre, impulsi el sector industrial que ha registrat valors “que no són bons”.

Torrent ha indicat que “no hi ha temps a perdre” per reactivar la indústria a Catalunya, un sector en el qual s’han anunciat tancaments d’empreses emblemàtiques com Nissan, Bosch o Continental recentment. En general, l’Enquesta de Població Activa mostra un mercat laboral que s’està curant dels estralls de la covid tot . Torrent ha destacat que les dades “dibuixen un context de progressiva recuperació” després de dos quatre trimestres consecutius de creixement de l’ocupació i dos de reduccions de l’atur.Els responsables de Treball han declinat fer previsions de cara als pròxims mesos, però sí que han dit que confien que es va “en el bon camí” gràcies a la campanya de vacunació. Amb tot, les dades d’atur es troben per sobre de les registrades fa un any, amb 5.600 desocupats més. “Encara queda molta feina per fer per no deixar ningú enrere”, ha dit Torrent.Pel que fa a l’efecte que podria tenir la cinquena onada sobre el mercat laboral, el secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha puntualitzat que l’impacte de les diferents onades de la pandèmia són diferents en funció de la intensitat de les restriccions dictades per l’autoritat sanitària. Una de les peticions que ha fet el conseller de Treball per assegurar la recuperació és la renovació dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que afecten 89.000 persones a Catalunya i que, de moment, estaran en vigor fins al setembre. Precisament, la conselleria ha anunciat que els treballadors inclosos en un expedient que van sol·licitar l’ajut d’entre 600 i 700 euros impulsat pel Govern per compensar la caiguda d’ingressos començaran a rebre’l aquesta setmana.Després d’eliminar algunes duplicitats en la inscripció, finalment seran 98.900 els treballadors que rebran l’ajut i la partida s’enfilarà fins als 66,7 milions d’euros. Les transferències es començaran a resoldre entre aquest dijous i aquest divendres i arribaran als comptes bancaris dels sol·licitants “a tot estirar a mitjans de la setmana que ve”, ha dit el secretari de Treball, Enric Vinaixa.Una altra mesura que ha reclamat Torrent és l’augment del Salari Mínim Interprofessional fins als 1.200 euros, aprofitant que aquesta matèria es començarà a tractar ren el si del govern espanyol al setembre.