Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Tortosins pel Monument i COREMBE concorreran a les eleccions municipals amb una llista pròpia a Tortosa

ACN Tortosa – Tortosins pel Monument i el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre (COREMBE) es presentaran conjuntament a les pròximes eleccions municipals de Tortosa […]

Agències 01/03/2023

ACN Tortosa – Tortosins pel Monument i el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l’Ebre (COREMBE) es presentaran conjuntament a les pròximes eleccions municipals de Tortosa amb una llista electoral. A través d’aquesta candidatura pretenen “defensar” el monument franquista que hi ha sobre el riu Ebre, al seu pas per Tortosa. Consideren que des de l’any 2016, quan hi va haver una consulta per decidir el futur del monument, el ple de l’Ajuntament de Tortosa “s’ha mostrat incapaç de respectar i executar la voluntat majoritària dels tortosins”. Amb aquest pas volen “reforçar la protecció legal del monument, així com la seva rehabilitació i il·luminació permanent”.

Com ha explicat Rubèn Espuny, membre de Tortosins pel Monument i COREMBE, han decidit presentar una llista electoral perquè estan davant d’un moment “clau” per salvar el monument franquista de Tortosa. Creuen que “és ara o mai” i les dues entitats han decidit “fer un pas endavant”. Tenen la batalla judicial oberta contra la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa i també han fet altres iniciatives “en l’àmbit social” i consideren que calia ser presents en les eleccions municipals perquè són “la candidatura electoral més indicada per defensar el monument” perquè tenen una llarga trajectòria en la seva defensa.

Tortosins pel Monument es va crear el 2016, quan el consistori va fer la consulta popular sobre el futur del monòlit, i va fer campanya per les opcions de reinterpretació que encara defensen. El Col·lectiu per la Reinterpretació del monument de la Batalla de l’Ebre, COREMBE, es va crear a finals del 2020 format per un grup de ciutadans decidits a lluitar perquè el monument franquista més gran de Catalunya es reinterpreti i expliqui “pedagògicament la dictadura”.

Les dues entitats treballen conjuntament des de fa temps i s’han unit i concorreran a les eleccions municipals del mes de maig com una Agrupació d’Electors. “No som un partit polític com a tal perquè a la junta de les dues associacions hi ha gent ideològicament com diversa, des de gent d’esquerres a gent més de dretes. És una candidatura transversal”, ha explicat Espuny.

<strong>Llista en confecció i programa</strong>

“Hi ha gent per fer la llista”, com ha apuntat Rubèn Espuny, estan treballant i negociant amb els possibles candidats i encara cal completar-la i decidir l’ordre. Tan bon punt s’iniciï la convocatòria electoral, començaran la recollida de firmes que els calen per presentar-s’hi com a Agrupació d’electors i electores. En necessiten almenys 500 (per a municipis entre 10.000 i 50.000 habitants). Les persones signants han d’estar inscrites al cens electoral de Tortosa.

El programa anirà més enllà de la defensa del monument franquista, i es posicionaran en “qüestions claus de Tortosa”, com poden ser l’hospital, el tercer pont o els terrenys de Renfe. “Tindrem un programa més ampli, però és veritat que la nostra bandera i objectiu principal és envers el monument, per la seva rehabilitació, reinterpretació i per la seva il·luminació permanent”, ha explicat Espuny.

<strong>Nova llei de memòria democràtica</strong>

Des de Tortosins pel Monument i el col·lectiu per la reinterpretació han assegurat que “lluitaran fins al final” contra la llei de memòria democràtica de la Generalitat “que els vol posar les coses difícils i treure el monòlit”, però no presenten la candidatura electoral per aquest motiu. “Som coneixedors que el Govern vol aprovar aquesta llei i la candidatura ve per altres motius”, ha insistit el representant de les entitats.