Dijous, 2 de febrer de 2023 - Edició 1652
La República

Torrent creu que el món laboral és troba en un punt de partida “positiu” i “robust” per encarar un 2023 ple d’incerteses

ACN Barcelona – El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha fet un balanç positiu del comportament del tancament del mercat de treball, que ha acabat amb una caiguda interanual […]

Agències 03/01/2023

ACN Barcelona – El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha fet un balanç positiu del comportament del tancament del mercat de treball, que ha acabat amb una caiguda interanual del 2,7% de l’atur i la millor xifra des del desembre del 2007. “El 2022 ha estat l’any en què el món del treball ha demostrat una gran fortalesa davant les dificultats”, ha dit Torrent a la roda de premsa posterior al Consell Executiu. El titular de Treball ha destacat que les dades “permeten concloure que el país ha resistit en un context molt dur per l’increment de preus” i pels “successius entrebancs generats per la guerra a Ucraïna”. Tenint en compte aquestes “incerteses”, el conseller ha descartat analitzar com es comportarà el mercat a partir d’ara.

“Seria precipitat i poc prudent fer previsions a mig-llarg termini”, ha assegurat el conseller en resposta als periodistes presents a la sala. Torrent ha admès que “la majoria de països han modificat les previsions de creixement del PIB” pels efectes de la inflació però també ha destacat les “certeses” que presenta l’escenari actual.

Segons el conseller, la resiliència del món del treball català és ara més alta i compta amb una economia molt més internacionalitzada. A més, la posició política de les autoritats europees és “radicalment diferent” a la de la crisi del 2008.

En aquest sentit, ha reafirmat que “la robustesa del món laboral és un punt de partida positiu per encarar un 2023 en què les enormes dificultats i incerteses es mantindran”.

Torrent també ha destacat que l’any 2021 el descens de la desocupació va ser rècord, superior al 25% per la comparativa amb el 2020, quan va esclatar la pandèmia. En aquests dos anys, l’atur s’ha reduït en més de 150.000 persones i s’ha situat els nivells previs a la crisi del 2008.  

El conseller ha admès que la “part més negativa de les dades” que s’han donat a conèixer aquest dimarts és la bretxa de gènere que és encara una “assignatura pendent”.  A finals del 2022, les dones continuaven sent majoria en les llistes d’aturats (57,2%). En un any, això, si els registres han notat un descens de 12.200 dones desocupades.

Pel que fa a altres col·lectius, Torrent ha destacat el “descens importantíssim” de les persones aturades de llarga durada (-26,3%) que ara són 53.000 persones menys i ha assegurat que Catalunya ha mantingut les dades de l’any passat quan es va marcar la xifra més baixa de la sèrie històrica.