Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Torra sobre els deu anys de la sentència de l’Estatut: “Des de llavors, sabem que la independència és irreversible”

ACN Lleida.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que la sentència del TC sobre l’Estatut, de la qual aquest diumenge es compleixen deu anys, “va fer obrir els […]

Agències 28/06/2020

ACN Lleida.-El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que la sentència del TC sobre l’Estatut, de la qual aquest diumenge es compleixen deu anys, “va fer obrir els ulls” a molts catalans que fins llavors no eren independentistes i considera que des d’aquesta data “la independència és irreversible”. Segons Torra, la retallada de l’Estatut va ser un “acte unilateral per part de l’Estat espanyol” que va trencar “el pacte que ens havíem donat des de la transició”. També ha defensat la via “pacífica, democràtica i, quan calgui, desobeint de forma no violenta” per aconseguir la independència de Catalunya. El president de la Generalitat ho ha dit a Bassella (Alt Urgell) on aquest diumenge ha inaugurat el primer edifici consistorial del municipi.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha dit que ara “la independència és més necessària que mai” per poder disposar de tota la sobirania i dels recursos, i considera que per aconseguir-la “caldran actes de gran esforç, coratge i, sobretot, solidaritat”. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dedicat part de la seva intervenció a parlar de la situació actual i com el coronavirus ha afectat el país. Ha animat als tots els alcaldes a fer actes en memòria de les persones que han mort durant la pandèmia com el que es va fer aquest dissabte a Lleida i també ha posat en valor la “solidaritat” dels catalans i la feina que han fet les persones que treballen en feines de serveis essencials. “Que mai més se’ns pugui dir que no estem tractant la gent que ens cuida amb la dignitat i amb el respecte que es mereixen”, ha indicat. Quim Torra ha inaugurat aquest diumenge el nou edifici de l’Ajuntament de Bassella, ubicat al nucli d’Ogern i que substitueix l’anterior seu provisional situada des de feia vint anys en un magatzem al costat de la carretera C-14. L’acte institucional ha aplegat una cinquantena de veïns, a més d’alcaldes de pobles de l’Alt Urgell, el Solsonès i la Noguera. A l’inici, Quim Torra, l’alcaldessa de Bassella, Cristina Barbens, i el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, han descobert l’escultura inaugural que s’ha instal·lat al costat de l’entrada de l’edifici. L’obra s’anomena ‘El ressorgir d’un poble” i ha estat realitzada en acer per un pagès local. Està formada per dos cubs, un de fosc que simbolitza les penúries i la pobresa del poble, mentre un altre brillant representa el poble actual. Entre aquests hi apareixen les quatre barres catalanes que, segons l’autor, expressen el ressorgiment del sentiment d’un poble.Pel que fa l’edifici, Cristina Barbens ha explicat que reflecteix la història del municipi. Per una banda, les pedres que revesteixen les parets s’han recuperat del fons de l’embasament que va negar l’antiga població ara fa vint anys. Així mateix, també s’han col·locat peces totalment llises, a traves de les quals es vol representar el ressorgiment del municipi.Abans de desplaçar-se a Bassella, Quim Torra ha visitat la Residència de la Fundació Privada Agropecuaria de Guissona (Segarra) on ha saludat dues àvies centenàries, de 105 i 103, que han superat el coronavirus.