Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

“Tenia plans per anar a Barcelona, però ara només tenim plans per anar a matar russos”

ACN Barcelona – “Tenia plans per anar a Barcelona el 10 de març, però en aquest moment res. Teníem plans molt bons però ara tenim plans per anar a matar […]

Agències 05/03/2022

ACN Barcelona – “Tenia plans per anar a Barcelona el 10 de març, però en aquest moment res. Teníem plans molt bons però ara tenim plans per anar a matar russos”. Així de contundent s’expressa en una entrevista concedida a Catalan News Pavlo Bagayev des de Kíiv, un ucraïnès de 32 anys que va aprendre català durant tres estius que va passar a Gurb (Osona) quan era un dels nens ucraïnesos acollits per famílies catalanes després de la tragèdia de Txernòbil. Bagayev explica que aquella experiència el va portar a aprendre idiomes i a treballar en el sector de vendes internacional. Ara, però, s’ha fet voluntari per lluitar contra Rússia. “No havia volgut mai agafar una arma ni matar una persona. Però en aquests moments soc una persona molt diferent”, confessa.

Bagayev explica des d’Ucraïna que el seu pare va lluitar a l’Afganistan a finals dels anys 70, quan encara existia el conglomerat de l’URSS. “Diu que això que fan aquí no ho van fer ni a l’Afganistan. Disparen a civils, a edificis on viu gent però disparen expressament”. Ell ho té clar, Putin diu que ha fet la incursió militar a Ucraïna per desnazificar el país, però en realitat, “el nazi és ell. Putin és el Hitler del segle XXI”.

L’home, que s’ha fet voluntari per anar a la guerra, es mostra molt crític també amb el paper que juga Bielorússia en el conflicte. “Cada dia tenim uns 10 atacs d’avions que

surten de Bielorússia, de l’altre país que ens pensàvem que era amic. I ara donen els

seus aeroports perquè els avions russos bombardegin els ucraïnesos”. Recorda que la independència del 1991 va ser “molt fàcil”, però lamenta que ara han de pagar “un preu molt alt”.

El voluntari ucraïnès a l’exèrcit descriu un dia a dia molt complicat, amb botigues de queviures, supermercats o farmàcies on escassegen els productes i amb dificultats per saber quants dies de conflicte han passat fins ara, ni si quin dia de la setmana és. “En aquests moments hi ha molta gent que ho fa tot per aconseguir que no entrin a Kíiv”. Hi ha barricades, cuines al carrer per donar menjar als que hi participen… però té por, perquè al davant hi ha un “enemic que no pensa res de normal, perquè és un dictador”.

De fet, acaba l’entrevista subratllant que Putin, de moment, ha aconseguit un èxit a Ucraïna: “Entre un 20 i un 30% d’ucraïnesos simpatitzaven amb ell. Ara ha unit tota la nació. Això no ho havia fet cap president d’Ucraïna abans”.