Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Set entitats sindicals inicien una recollida de firmes per aturar “futures fusions” al sector bancari

ACN Barcelona.-Set entitats de l’àmbit sindical de l’Estat han iniciat aquest divendres una recollida de firmes contrària a la fusió de CaixaBank i Bankia, aprovada aquesta setmana pels accionistes d’ambdues […]

Agències 04/12/2020

ACN Barcelona.-Set entitats de l’àmbit sindical de l’Estat han iniciat aquest divendres una recollida de firmes contrària a la fusió de CaixaBank i Bankia, aprovada aquesta setmana pels accionistes d’ambdues entitats. Durant la presentació de la iniciativa, representants de les associacions han llegit un manifest carregant durament contra l’actuació dels organismes reguladors i subratllant els perjudicis que provoca la concentració bancària, com ara “una disminució de la competència” o “la dificultat de consolidar una banca pública”. Les signatures es recolliran durant els pròxims dos mesos i es presentaran a entitats financeres i administracions amb l’objectiu d’aturar “futures fusions” al sector bancari.

El manifest assenyala que la fusió de CaixaBank i Bankia “va totalment en contra de la competència”, ja que l’entitat resultant “controlaria més del 35% de les oficines en els territoris més importants”. Per les entitats signants, la concentració al sector bancari derivarà en la creació d’un oligopoli “similar a l’elèctric i al dels carburants, on només dues o tres empreses controlaran el mercat”. “Això provocarà que hi hagi comissions desorbitades, que empitjorin les condicions de crèdits pels usuaris i que existeixin entitats massa grans per caure”.El mateix escrit destaca que, amb l’eliminació de les caixes d’estalvi, s’ha complert “el vell i anhelat objectiu de la banca privada” i lamenta que la concentració bancària provocarà que molts territoris perdin “autonomia financera” per donar suport a projectes locals. A banda, critica la gestió que va fer l’administració durant l’anterior crisi econòmica, que primer va “bancaritzar” les caixes i després va permetre als bancs que les compressin “sanejades i regalades”.Amb la nova onada de fusions, les diferents plataformes sindicals defensen la necessitat que existeixi “una banca pública que sigui referència en el tracte als seus clients”. “Malauradament, aquest possibilitat s’allunya”, lamenten. En aquest sentit, també destaquen que l’absència d’una banca pública agreujarà el risc d’una futura crisi econòmica, ja que el repartiment de dividends “minva la solvència i provoca que les crisis financeres siguin més freqüents i devastadores”.Finalment, les diferents associacions denuncien que l’Estat “no ha defensat els seus interessos” en la fusió entre Bankia i CaixaBank, tot recordant que el govern espanyol controlava el 61,8% de Bankia. “La perspectiva de la seva venda i la seva negativa gestió va facilitar els baixos beneficis i una forta caiguda de la cotització de l’acció”, defensen.Les signatures, a través del canal ‘online’Les signatures es recolliran a través de la web bancapublica.org, on també es pot consultar el manifest presentat aquest divendres. Les organitzacions que el subscriuen són la Plataforma per una Banca Publica, la Intersindical-CSC, la Federació d’Estalvi de Catalunya (FEC), l’Associació Caixa Catalana, la plataforma Kutxabank Publikoa, l’Associació per a la Tributació de les Transaccions Financeres i l’Acció Ciutadana (ATTAC) i la Confederació Intersindical Galega (CIG).