Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Serret defensa dotar les delegacions de més recursos abans d’obrir-ne de noves: “No ens volem limitar a aprovar decrets”

ACN Barcelona – La consellera d’Acció Exterior i UE, Meritxell Serret, ha defensat aquest dilluns dotar les delegacions del Govern a l’exterior “d’estructura i recursos” abans d’obrir-ne de noves. “No […]

Agències 06/02/2023

ACN Barcelona – La consellera d’Acció Exterior i UE, Meritxell Serret, ha defensat aquest dilluns dotar les delegacions del Govern a l’exterior “d’estructura i recursos” abans d’obrir-ne de noves. “No ens volem limitar a aprovar decrets”, ha assegurat la consellera en una intervenció a la comissió d’Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació del Parlament, en la qual ha remarcat que actualment hi ha creades 20 delegacions però només 13 estan plenament operatives. En la seva intervenció, Serret també ha apostat per “seguir exposant al món” el “conflicte polític” amb l’Estat, que ha dit “està més viu que mai”. En aquest sentit, ha defensat resoldre el conflicte de manera “democràtica, inclusiva, viable i homologable a nivell internacional”.

En una compareixença amb l’objectiu d’explicar els pressupostos del 2023 del departament, Serret ha dit que els comptes són “bons per al país” i permeten donar un “impuls” a l’acció exterior. “Queden enrere les retallades i el 155. Hem tornat a posar l’acció exterior a dalt de tot de les prioritats del Govern”, ha remarcat, tot subratllant que l’objectiu ara és dotar el departament de “musculatura”.

Pel que fa a les delegacions a l’exterior, la consellera ha assenyalat que són una “eina imprescindible” i que s’emmarquen “en la normalitat de l’acció exterior catalana” per la seva presència a “llocs estratègics”. Serret ha defensat que ara hi ha més delegacions a l’exterior que mai i ha apostat per reforçar-les abans d’obrir-ne de noves.

Així, la consellera ha defensat prioritzar que les oficines actuals tinguin els recursos necessaris per tenir “capacitat d’actuació per exercir la seva funció” i fer operatives les set delegacions que encara no ho són “plenament”. Tot i congelar la creació de més oficines a curt termini, la consellera ha subratllat que estudiaran si cal obrir-ne de noves “en el futur”.

D’altra banda, Serret ha dedicat gran part de la seva intervenció a reivindicar l’augment de la partida a cooperació al desenvolupament, on va a parar gran part del pressupost del departament. Ha considerat que es tracta d’una “política pública de país” i ha apuntat que l’objectiu és “abordar el context amb una mirada integral i adaptativa”.

La consellera també ha anunciat la creació d’un portal que agrupi tots els serveis d’interès per als catalans a l’exterior i ha aposat per seguir explicant a l’exterior el “conflicte polític” amb l’Estat. En aquest sentit, ha remarcat la voluntat d’exposar a nivell internacional l’aposta del Govern pel diàleg i una “solució política i democràtica al conflicte”, així com la defensa d’un Acord de Claredat. També ha reivindicat la necessitat de tenir una “proposta democràtica inclusiva, viable i homologable a nivell internacional” que “s’entengui” a nivell internacional.

<strong>Rèpliques dels grups</strong>

En el torn de rèpliques, el diputat del PSC David Pérez ha defensat que l’acord pels pressupostos és “puntual” i que la formació continuarà “en l’estratègia de construir una alternativa”. “Consens és la paraula màgica i funciona”, ha dit. Al seu torn, el diputat de JxCat Josep Rius ha replicat que l’acord del Govern amb el PSC és “estructural” i no puntual. A més, ha criticat que els comptes “congelen” la xarxa de delegacions i de l’acció exterior. “És un error històric”, ha afirmat Rius, tot titllant “d’autonomista” l’acció exterior prevista pel departament.

El diputat de la CUP Carles Riera ha lamentat que l’estratègia del Govern passi per la “desactivació del conflicte polític” amb l’Estat i per un diàleg i negociació amb el govern espanyol que “exclou l’abordatge de la resolució democràtica del conflicte basada en autodeterminació i amnistia”. “No podem compartir aquesta línia d’actuació exterior”, ha remarcat tot criticant la “desacceleració” en la xarxa de delegacions.

Per la seva banda, la diputada dels comuns Susanna Segovia ha titllat de “decebedor” el pressupost del departament pel que fa a l’ajut a la cooperació i ha apuntat que els comptes estan “lluny” d’assolir l’objectiu en aquest àmbit. La diputada dels comuns ha defensat també que les delegacions són necessàries, però ha reivindicat que el pressupost de les oficines a l’exterior no ha d’anar en detriment dels diners destinats a la cooperació al desenvolupament.

Finalment, el diputat de Ciutadans Ignacio Martín ha criticat que s’intenti “confondre” política exterior i acció exterior. “No podem pretendre generar una ficció”, ha dit Martín, mentre l’eurodiputada del PP Lorena Roldán, en substitució de Daniel Serrano, ha lamentat “no saber què s’està fent a les delegacions”. Finalment, el diputat de Vox Alberto Tarradas ha criticat el “teatre” entre el PSC i ERC “fingint diferències” i les “ambaixades il·legals a l’estranger”.