Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Sánchez agraeix a Mañueco que faci marxa enrere en el protocol per fer sentir el cor del fetus a les dones que avorten

ACN Barcelona – Pedro Sánchez ha agraït a Alfonso Fernández Mañueco que hagi fet marxa enrere en el protocol sanitari que pretenia fer sentir el cor del fetus a les […]

Agències 26/01/2023

ACN Barcelona – Pedro Sánchez ha agraït a Alfonso Fernández Mañueco que hagi fet marxa enrere en el protocol sanitari que pretenia fer sentir el cor del fetus a les dones que es plantejaven avortar, en una iniciativa impulsada per Vox, soci de govern del PP a la Junta de Castella i Lleó. En una carta que el president del govern espanyol ha adreçat al seu homòleg castellano-lleonès, Sánchez recorda a Mañueco que la Constitució inclou entre els valors superiors de l’ordenament jurídic la igualtat i la llibertat, i reconeix com a drets fonamentals la dignitat de les persones i la igualtat entre dones i homes. A banda li recorda que Espanya ha ratificat acords internacionals que lluiten contra la violència psicològica o les coaccions a les dones.

Els principis de la Constitució, segons reflexiona Sánchez, constitueixen, diu, un mandat polític i ètic que guia qualsevol instrument o estratègia per a l’exercici del poder. I en cap cas, considera, s’ha d’anul·lar, rebaixar o condicionar apel·lant a circumstàncies o majories polítiques conjunturals.

Finalment li recorda que Espanya és país de referència en matèria d’igualtat de gènere gràcies, entre d’altres, a la legislació sobre l’avortament, un marc legal que, subratlla, disposa d’un ampli suport social i parlamentari.

En aquest sentit posa el punt de mira en el fet que fa un any el Congrés va penalitzar l’assetjament i les coaccions a les dones a les portes dels centres sanitaris, i reflexiona que si aquestes actituds no són admissibles a l’entrada d’aquests equipaments, encara es poden donar menys, per mandat legal o indicació administrativa, a l’interior.

En tot cas, el president estatal alerta a l’autonòmic que el govern central es reserva la possibilitat d’emprendre accions si finalment s’aplica el protocol.