Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Salut crea la Comissió Especialitzada en Salut Comunitària per potenciar l’ús d’aquestes actuacions en atenció primària

ACN Barcelona – Salut ha creat la Comissió Assessora de l’Atenció Comunitària per potenciar-ne la seva aplicació en l’atenció primària. La primera trobada, que s’ha celebrat aquest dilluns, ha reunit […]

Agències 13/02/2023

ACN Barcelona – Salut ha creat la Comissió Assessora de l’Atenció Comunitària per potenciar-ne la seva aplicació en l’atenció primària. La primera trobada, que s’ha celebrat aquest dilluns, ha reunit una trentena d’assessors procedents de diferents disciplines assistencials com medicina de família, infermeria, pediatria, treball social i personal administratiu, entre d’altres. La sessió ha servit per presentar el primer document de treball per elaborar una estratègia concreta que dividirà el desplegament de l’atenció comunitària en tres nivells: l’individual i familiar, el grupal i el col·lectiu. Segons fonts de la conselleria, l’objectiu és millorar la salut i el benestar de tots els pacients i fer-ho amb mirada d’equitat.

La constitució d’aquesta Comissió Assessora permetrà donar l’impuls definitiu a l’orientació comunitària de salut de l’atenció primària i comunitària, un dels àmbits de treball prioritaris per al departament de Salut, representant el 24,46% del global del pressupost. 

La reunió d’aquest dilluns ha estat el punt de partida de la comissió i ha servit per presentar el primer document de treball per elaborar una estratègia conjunta.

Una de les propostes destacades d’aquest document és l’establiment de tres nivells per desplegar l’atenció comunitària de salut des de la primària: el nivell individual i familiar, el grupal i el col·lectiu.

El nivell 1, individual i familiar, suposa passar consulta posant atenció al carrer. El nivell 2, grupal, significa treballar en l’educació per la salut grupal treballant sobre les causes de les causes de la malaltia. I el nivell 3, el col·lectiu, és el que té a veure amb l’acció comunitària en salut, pel quan s’entén que el centre de salut (el CAP, l’hospital, el CUAP) no és l’únic lloc, no és l’únic centre relacionat amb la salut.