Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Salut amplia els cribratges intensius a més municipis de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran

ACN Lleida.-El Departament de Salut ha ampliat els cribratges intensius a diferents municipis de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, en el marc de la nova estratègia de la […]

Avatar
Agències 09/12/2020

ACN Lleida.-El Departament de Salut ha ampliat els cribratges intensius a diferents municipis de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, en el marc de la nova estratègia de la conselleria per frenar els casos de la covid-19 a Catalunya. A Isona, les proves s’han fet aquest dimecres matí, de la mateixa manera que a Esterri d’Àneu, on s’allargaran durant tot el dia. A Organyà, se’n faran aquesta tarda i dijous; al Coll de Nargó, tenen lloc entre dimecres i dijous. A Puigcerdà, se’n n’han fet aquest matí i continuaran durant el matí de dijous. En el cas de Vielha, han arrencat aquest dimecres i s’allargaran fins el 18 de desembre, mentre a Rialp tindran lloc divendres. Salut també preveu fer un nou cribratge a Tremp en una data encara per concretar.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, sense importar el municipi on resideixin, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica que s’utilitza és el test antigènic ràpid (TAR), que permet conèixer el resultat en pocs minuts.L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n’hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Salut recorda la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l’Institut Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública, Fundació Hospital de Puigcerdà i Aran Salut.D’altra banda, les proves per a la detecció de la covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP).Des de Salut remarquen que un resultat negatiu de qualsevol test per a la detecció de la covid-19, com és el test antigènic ràpid, no eximeix de continuar respectant totes les mesures de protecció i prevenció envers la malaltia, especialment dur mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se bé les mans.