Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Salt presenta la programació de la commemoració dels 40 anys de la recuperació de la independència

ACN Salt – L’Ajuntament de Salt (Gironès) ha presentat aquest divendres la programació per commemorar els 40 anys de la recuperació de la independència al municipi. El tret de sortida […]

Agències 10/02/2023

ACN Salt – L’Ajuntament de Salt (Gironès) ha presentat aquest divendres la programació per commemorar els 40 anys de la recuperació de la independència al municipi. El tret de sortida als actes serà la gala del Premis Tres de Març que enguany, excepcionalment, rebran tots els saltencs i saltenques en un espectacle de “reconeixement a la ciutadania”. Se celebrarà en dues sessions diferents a El Canal, on es representarà l’espectacle ‘Salt i els fils invisibles’, amb direcció de Xicu Masó. També s’ha publicat un llibre per a l’ocasió, ‘El meu Salt i el del futur’, que inclou una memòria visual del fotògraf Josep Maria Oliveres i que ha comptat amb la participació dels exalcaldes d’aquestes últimes quatre dècades i d’una quinzena de veïns.

El comissari dels actes dels 40 anys de la independència de Salt, el saltenc i professor honorari de la Universitat Pompeu Fabra, Miquel Berga, explica que “la programació s’ha preparat amb un esperit escrupolosament institucional i participatiu i amb l’ajut d’una comissió ciutadana a l’hora de projectar les diverses iniciatives”.

Per la seva banda, l’alcalde, Jordi Viñas, considera que “cal celebrar l’aniversari al mateix temps que cal reivindicar les nostres arrels, fer valdre i analitzar el nostre present i, tots plegats, visualitzar i projectar el futur de Salt”.

<strong>La programació</strong>

De la programació que ja està preparada, més enllà de les que puguin sorgir de les mateixes entitats de Salt o del Festival Temporada Alta, destaquen la presentació del documental Migraland, sobre l’obra teatral d’Àlex Rigola, amb el director del documental Salvador Sunyer Vidal; la remodelació de la font del Passeig Ciutat de Girona inaugurada el 1985 i relacionada amb el decret d’independència municipal; el desenvolupament d’un mapa virtual de Salt amb tecnologies de realitat virtual o la publicació de ‘L’Espriu (1976-1983): L’institut de Salt en els anys de la transició’, de Carles Barceló que en va ser el primer director.

També la publicació de la biografia política de Salvador Sunyer i Aimeric, a càrrec de Lluís Serrano, gràcies a un Conveni entre l’Ajuntament de Salt, la UDG i la Fundació Valvi; el congrés internacional ‘Educació i Democràcia’ al setembre; les jornades d’estudi de la realitat metropolitana de Girona amb la Fundació Pi i Sunyer; la jornada acadèmica a la UdG sobre els anys de la transició a propòsit de la biografia de l’alcalde Sunyer i la creació del documental ‘Salt: terra de somnis’, dirigit per Adrià Exposito.

El logotip de la celebració del 40è aniversari s’ha dissenyat sobre la base de la ‘i’ d’independència que va crear l’artista saltenc Lluís Mateu i que presideix cada any els Premis Tres de Març.