Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Renfe celebra la detenció de la cinquantena de grafiters a Catalunya als vagons de Rodalies i de metro

ACN Barcelona.-La directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, ha aplaudit aquest dimecres el dispositiu policial de Mossos d’Esquadra i Cos Nacional de Policia que ha culminat amb la detenció […]

Agències 11/11/2020

ACN Barcelona.-La directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, ha aplaudit aquest dimecres el dispositiu policial de Mossos d’Esquadra i Cos Nacional de Policia que ha culminat amb la detenció de 99 grafiters a l’Estat, dels quals 48 amb residència a l’àrea metropolitana de Barcelona i a les demarcacions de Tarragona i de Girona, que haurien causat danys en combois de Rodalies i del metro. Les pintades i actes vandàlics es van produir durant els anys 2017, 2018 i 2019. Castillo ha recordat que cada any la companyia destina 8 milions d’euros a netejar els grafits, als quals cal afegir les despeses en matèries de seguretat. Amb aquesta quantitat, segons la directora de Rodalies, es podrien fer tres renovacions de trens a l’any.

Castillo també ha subratllat amb els actes vandàlics dels grafiters es posa en risc la seguretat dels viatgers ja que sovint es fa un ús indegut de l’alarma. A més, quan es pinten les cabines dels maquinistes o elements de seguretat imprescindibles perquè els combois puguin operar, els trens s’han de retirar, el que també causa més retards, ha continuat la directora de Rodalies.De fet, la setmana passada, el cap d’àrea dels centres de gestió de Rodalies, Luciano Troya, explicava a l’ACN que cada dia s’immobilitzen una mitjana de cinc o sis trens al dia per actes de vandalisme relacionats amb els grafiters.Segons fonts de Renfe, actualment vuit de cada deu trens circulen amb grafits. A més, la superfície pintada equival a 85.000 metres quadrats netejats a 2.700 trens d’una plantilla de 270, és a dir, cada tren ha estat pintat una mitjana de deu vegades.L’operació policial s’ha dividit en dues fases, una primera a tot l’Estat –amb 39 detinguts per la Policia Nacional i 9 pels Mossos- i la segona només a Catalunya, en la que s’han detingut 48 grafiters amb residència a diferents municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona i les demarcacions de Tarragona i Girona. Durant els anys 2017, 2018 i 2019 Renfe i TMB han fet 6.741 denúncies per grafits, i només aquest 2020 s’han denunciat 1.255 fets.