Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries celebren els seus 30 anys amb l’espectacle ‘Ilercavònia’ al Tradicionàrius

ACN Barcelona – Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries fan 30 anys i per celebrar-ho han ideat el nou espectacle ‘Ilercavònia’, que aquest divendres han presentat […]

Agències 03/03/2023

ACN Barcelona – Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries fan 30 anys i per celebrar-ho han ideat el nou espectacle ‘Ilercavònia’, que aquest divendres han presentat al 36è festival Tradicionàrius. En declaracions a l’ACN, Arturo Gaya, cantant del grup, explica que les noves cançons, que formen part de l’espectacle, volen “remoure els orígens per refer identitats” i formaran part d’un nou disc. 300 persones han omplert aquest divendres l’Auditori Jordi Fàbregas del Centre Artesà Tradicionàrius per escoltar les noves cançons dels Quicos, fidels al so i l’esperit de la banda. El grup combinarà ‘Ilercavònia’ amb l’espectacle ‘Gira 30 anys. Es cantava i es canta’, que serà més antològic amb els èxits d’aquests 30 anys del grup.

Gaya recorda que van començar el 1992 i ha assenyalat que els 30 anys de trajectòria els ha agafat treballant i preparant un nou espectacle, que serà un nou disc i que han presentat aquest divendres en el marc del festival Tradicionàrius.

El cantant explica que l’espectacle ‘Ilercavònia’ “remou els orígens per refer identitats”. De fet, es coneix per Ilercavònia a l’antiga regió de les Terres de l’Ebre, el Baix i Alt Maestrat, els Ports i el Matarranya. Ilercavons són els primers pobladors ibers d’aquesta zona que posteriorment va esdevenir taifa i bisbat, fins a arribar a altres fórmules actuals com Taula del Sénia, Terres de l’Ebre o Cruïlla dels Països Catalans.

La majoria de temes del concert ‘Ilercavònia’ són nous i recuperen les ‘jotes’ de l’Ebre, però és una manera de celebrar els 30 anys dient que estan treballant. “Si algú ens coneix i assisteix a l’espectacle, veurà el 90% del repertori és nou”, detalla.

Gaya apunta que han agafat cançons populars i algunes d’autor d’aquest territori i que la gent ha convertit en himnes. El repertori de l’espectacle és gairebé nou, basat en cançons populars, algunes de creació pròpia o d’altres autors com Josep Bo o Miquel del Roig.

<strong>30 anys</strong>

El 15 de desembre es van complir 30 anys de l’estrena, al bar La Finestra de Tortosa, d’un duet, Quico el Célio i el Noi i el seu espectacle de nadales. De seguida s’hi va unir el Mut de Ferreries i el grup ha anat creixent fins a la formació actual, amb Arturo Gaya, Quique Pedret, Jordi Fusté, Josep Lanau, Kike Pellicer i Sergi Molina, que fa vint anys que comparteixen escenaris. Els Quicos han estat peça clau de la transformació de les Terres de l’Ebre. 

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries celebren 30 anys de trajectòria en el món de la música a Catalunya. Una trajectòria sense interrupcions, parèntesis ni punts i a part i que es tradueix en més de 2.000 concerts, 14 discos, 23 espectacles, el Premi Nacional de Cultura, el Premi Joan Amades, dos premis ARC, un premi Altaveu i 12 premis Enderrock.