Divendres, 4 de desembre de 2020 - Edició 862
La República

Puigdemont acusa la UE de seguir “callant” davant dels “abusos” contra l’independentisme català

ACN Barcelona.-Carles Puigdemont ha acusat la Unió Europea (UE) en un fil de Twitter de seguir “callant” davant dels “abusos” de l’estat espanyol contra l’independentisme català. Quan fa tres anys […]

Avatar
Agències 27/10/2020

ACN Barcelona.-Carles Puigdemont ha acusat la Unió Europea (UE) en un fil de Twitter de seguir “callant” davant dels “abusos” de l’estat espanyol contra l’independentisme català. Quan fa tres anys de la declaració fallida d’independència al Parlament de Catalunya, l’expresident de la Generalitat admet des de l’exili a Brussel·les que aquell fet va marcar l’inici d’una etapa “complexa”, “dura” i “incerta”, però subratlla que també ha deixat algunes certeses, com la voluntat de no implicar-se en el conflicte que critica a la UE o el fet que l’Estat “mai no farà política”, “usarà la violència policial i judicial” i “se saltarà l’Estat de dret” per garantir una “unitat a la força”. Per tot plegat veu la república “encara més” carregada de raó.

Puigdemont recorda que la declaració d’independència d’avui fa tres anys al Parlament de Catalunya era “l’inici d’una etapa que sabíem complexa i dura, també incerta” i que “veníem del referèndum i de les apel·lacions a la política, adreçades al govern espanyol i a Europa, que tristament van ser desoïdes”.Al seu parer, “l’experiència viscuda i les evidències acumulades” assenyalen un “únic camí realista i transitable” per “culminar” el procés “iniciat fa tres anys”, un camí que, admet, serà també “complex, dur i incert”.En tot cas, destaca que “ara” es poden constar algunes “certeses”, la primera que l’estat espanyol “mai no farà política” i que “usarà la violència policial i judicial, se saltarà l’estat de dret per garantir una unitat a la força”. I afegeix: “A dreta i a esquerra, el mantra continuarà essent “todo por la patria””.La segona certesa és la que critica la passivitat de la UE, atès que, al seu parer, “mira cap a un altre costat quan l’estat espanyol usa la violència contra els ciutadans pacífics i indefensos”. En aquest sentit, Puigdemont considera que l’organisme supranacional europeu “ho va fer l’1 d’octubre i continua callant davant dels mateixos abusos que critica amb vehemència quan ocorren fora d’Espanya”.També opina que l’autonomia administrativa catalana actual, “que no és la que vam votar, i que no proporciona cap eina seriosa per construir el país que la majoria desitja”, només se supera “amb una república independent”.Finalment, i després de constatar que tres anys després l’Estat no ha fet “ni una sola proposta, ni un sol reconeixement”, l’expresident de la Generalitat considera que “la nació catalana, la seva llengua, cultura, institucions, model econòmic i social… han estat durament reprimits”. Per això afirma: “Fa tres anys estàvem carregats de raó. Avui encara més”.

Relacionats