Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Pugen un 116% les consultes en línia sobre lactància materna per la pandèmia, segons un estudi de Lactapp

ACN Barcelona.-Les consultes en línia sobre lactància materna van créixer un 116% durant el 2020 per la pandèmia en comparació amb l’any anterior. Així ho conclou un estudi elaborat per […]

Avatar
Agències 02/08/2021

ACN Barcelona.-Les consultes en línia sobre lactància materna van créixer un 116% durant el 2020 per la pandèmia en comparació amb l’any anterior. Així ho conclou un estudi elaborat per LactApp, l’aplicació sobre lactància materna que va registrar un increment del 133% d’usuàries l’any passat. D’entre les consultes que van créixer, destaca el 31% sobre mastitits en el primer semestre i un 11,6% sobre baix pes en nounats. A més, es van disparar un 132,8% les preguntes sobre relactació, relacionat amb les separacions mare-nadó. De fet, l’informe denuncia que alguns hospitals van separar a mares i nadons en el postpart immediat i van posar traves a l’inici de la lactància materna en el cas de mares positives.

També es va prohibir l’entrada d’acompanyants a les visites, es van “accelerar” altes i els grups de lactància presencials van tancar. Amb aquests grups tancats, van pujar un 103,7% les preguntes en línia sobre tècniques de lactància, com posició i agarri correctes. L’aplicació ha recollit també un notable augment de dubtes de dones sanitàries i altres treballadores essencials preocupades per la comptabilitat del seu treball amb la lactància materna. A més, van créixer les preguntes sobre infecció per covid-19 i lactància materna, en el cas de treballadores infectades. L’aplicació, amb més de 500.000 descàrregues en 177 països, va notar l’increment de consultes a partir de la declaració de la pandèmia. L’augment va ser sostingut i es va aguditzar amb els confinaments domiciliaris. Així, les consultes en línia sobre lactància van créixer un 26,1% als Estats Units durant els 30 dies posteriors al confinament decretat en diversos estats entre el 19 i el 24 de març. A Mèxic l’augment va ser del 40,3% després del confinament decretat el 23 de març i a l’Argentina, que el va decretar el 19, va ser del 51,5%. Si s’analitza l’increment de l’activitat, s’observa un augment de les consultes per mastitis. El 2019 aquestes van representar un 5,7% del total però des del març del 2020, per la dificultat d’anar a grups de lactància i consultes sanitàries, van créixer un 31% durant el primer semestre. L’informe de LactApp apunta també als efectes de la pandèmia en la salut mental perinatal. En aquest sentit, fa referència a diversos informes internacionals que conclouen que hi ha més depressió i més ansietat i aquests símptomes apareixen amb més freqüència que entre la resta de la població.Augment de consultes sobre compatibilitat de vacuna i lactànciaLactApp va registrat ja des de l’inici de la campanya de vacunació un increment de les consultes sobre la compatibilitat de la vacuna contra la covid-19 i la lactància materna. En concret, 401 consultes al canal en espanyol relacionades amb la vacuna en 30 dies, el que suposa l’1,22% del total de consultes ateses. L’informe ‘La vacuna covid-19 i la lactància materna’ de l’aplicació va rebre 12.886 visites en 30 dies, el 20% del total de visites del blog. A més, la secció específica sobre la vacuna a l’aplicació va rebre el 2,1% del tràfic de la mateixa. L’informe destaca que durant el 2021, les recomanacions oficials s’han anat unificant, mostrant-se totes favorables a la vacunació de les dones que donen el pit. A més, fa referència a l’estudi fet des de LactApp amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia dels Aliments es conclou que es produeix pas d’anticossos en la llet materna. LactApp ha publicat aquest estudi coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que se celebra entre l’1 i el 7 d’agost.