Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

Protecció Civil posarà a prova el 27 d’abril a les comarques gironines el sistema d’alertes massives per a emergències

|

- Publicitat -

ACN Girona – Protecció Civil posarà a prova el 27 d’abril a les comarques gironines i centrals el sistema d’alertes massives per a emergències greus. A partir de les onze del matí, faran l’enviament de missatges a telèfons intel·ligents per testejar el sistema. La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, han presentat aquest dimarts la prova i la cap del servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, ha concretat com funcionarà l’enquesta desenvolupada per la Generalitat perquè els ciutadans puguin informar si han rebut o no la tramesa del missatge.

Cañigueral ha subratllat que “afortunadament els episodis d’emergència greus no són freqüents” però sí que són situacions que, quan es produeixen, requereixen donar indicacions o instruccions a la població de la zona d’incidència. En aquest context, el Govern sosté que és clau la difusió massiva d’informació clara i concreta amb la major rapidesa perquè la ciutadania que es trobi a la zona afectada es pugui protegir i evitar o minimitzar els danys. La delegada ha explicat que aquest sistema és una eina més de comunicació a la població, que complementa els canals ja habituals com els comunicats oficials, les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

Publicitat

Cassany ha apuntat que és una eina reivindicada que suposa “un reforç dels sistemes d’informació a la població”. També ha fet una crida a la ciutadania perquè respongui l’enquesa posterior per poder tenir informació de com s’ha desenvolupat la prova. L’eina d’enviament ha estat desenvolupada per l’Estat i no inclou cap sistema de verificació de la recepció per part dels mòbils que es troben a la zona on es fa l’enviament.

La directora general de Protecció Civil ha explicat també que informaran de la prova tots els municipis i també altres organismes com universitats, centres d’educació o transports públics i que les vies com l’AP7 recordaran que es durà a terme la prova el mateix dia 27 als panells informatius.

A partir de les onze es farà la tercera de les quatre proves previstes a les comarques gironines i també a comarques centrals. El missatge que es rep no és un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla. El missatge que es distribuirà el dia 27 indicarà que és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria. Ja han fet proves a Lleida, Alt Pirineu i Aran (28 de febrer) i a Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès (12 d’abril).

En la prova del 12 d’abril, gràcies a l’enquesta desenvolupada per Protecció Civil, es va detectar una anomalia greu en la recepció dels mòbils de vàries companyies. Protecció Civil de la Generalitat va posar-ho en coneixement del Ministeri de l’Interior i va demanar que esbrinés què havia passat i s’hi posés solució. L’endemà el Ministeri va informar que havia localitzat l’errada i s’havia solucionat.

El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta.

El sistema és molt útil ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la que es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població.

Per tant, el dia 27 d’abril, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a les comarques gironines i a la Catalunya central rebran aquest missatge, que s’enviarà en català, castellà i anglès. També el rebran els telèfons que en la franja horària d’enviament del missatge passin per aquest territori, encara que sigui de pas .

En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una difusió ràpida entre la ciutadania per reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de Protecció Civil.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió