Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Prop de la meitat dels sensesostre de Barcelona no va rebre cap atenció de serveis socials o entitats l’últim mig any

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El 47% de les persones que dormen al carrer a Barcelona no han rebut atenció dels serveis socials o de cap altra entitat en els últims sis mesos, mentre que l’any 2020, en plena pandèmia, no en van rebre el 41%. A més, un 68% dels enquestats no espera accedir a un lloc on viure i un 40% considera que es troba totalment sol. Són algunes de les dades extretes de l’enquesta que va fer la Fundació Arrels la nit del 15 de juny del 2022 a la capital catalana. Els voluntaris van localitzar un total de 1.231 persones i en van entrevistar 354. El 19% va explicar que l’últim lloc on ha dormit és un recurs institucionalitzat i el 70% no tenen ingressos regulars per cobrir les necessitats bàsiques.

De mitjana, les persones entrevistades fa quatre anys i quatre mesos que viuen al carrer. En aquest sentit, gairebé el 70% fa més de sis mesos que es troba en aquesta situació i el mateix percentatge assegura que només ha viscut al carrer a la ciutat de Barcelona.

Publicitat

En el 21% dels casos, la seva darrera llar ha estat un habitatge de lloguer i en un 5% dels casos un habitatge de propietat. Per a dues de cada deu persones entrevistades (un 19%), el seu últim allotjament ha estat un servei institucionalitzat i després han hagut de dormir al carrer. En la majoria dels casos (un 12%) es tracta d’albergs, però també hi ha persones que han sortit de la presó, d’habitatges que gestionen serveis socials o entitats socials, residències i centres sociosanitaris, i centres de protecció a la infància i joventut.

La temporalitat dels recursos o de les alternatives és una altra constant en la seva situació. Un terç dels entrevistats ha viscut al carrer en diferents ocasions i un altre terç explica que, en els sis mesos previs a l’enquesta, havia dormit alguna nit a cobert. En el 44% dels casos, com a mínim, l’últim allotjament on han dormit era temporal o inestable, com albergs, hostals, pensions, habitatges ocupats o institucions.

La pèrdua de feina, els problemes amb la família o una separació de parella, els problemes relacionats amb l’habitatge i el fet de migrar d’un lloc a un altre són els principals motius de pèrdua d’allotjament que ens han explicat les persones que viuen al carrer. Destaca el fet que el 5% diu no haver viscut mai a la vida en un habitatge estable.

<strong>Poques expectatives</strong>

Només un 20% dels enquestats espera poder anar a viure a algun habitatge o allotjament. Un 5% està en llista d’espera per accedir a un alberg, un 4% a un pis d’entitats o serveis socials i també un 4% a una habitació o una pensió que podrien pagar amb l’ajut d’amistats.

D’altra banda, quatre de cada deu persones consideren que estan soles. Passa en el 39% dels casos de les persones nascudes a l’estat espanyol, en el 36% dels casos de les persones nascudes a altres països comunitaris i en el 47% dels casos de les persones extracomunitàries.

Tan sols un 11% de les persones entrevistades diuen poder comptar amb professionals de serveis socials o d’entitats socials, el 8% confien en els veïns i un 5% expliquen que poden comptar amb els treballadors de comerços i botigues del barri on viuen al carrer.

<strong>Una atenció insuficient i que arriba tard</strong>

Segons la Fundació Arrels, l’última enquesta realitzada ha obtingut el percentatge de desatenció més elevat de totes les edicions. L’any 2020, en plena pandèmia, el 41% de les persones explicaven que no havien rebut atenció social en els sis mesos anteriors de ser entrevistades. L’any passat, aquest percentatge era del 47%.

En el cas específic de l’atenció per part de serveis socials, només una de cada tres persones diu haver estat atesa en els sis mesos previs a l’enquesta. En la majoria dels casos (93%), aquesta atenció l’han rebut dels serveis socials de Barcelona i en un 3% dels casos l’han rebut dels serveis socials d’altres municipis catalans.

Finalment, segons dades de l’enquesta, menys del 30% de les persones entrevistades i que feia sis mesos o menys que vivien al carrer havien estat ateses per serveis socials; de totes elles, la majoria (un 77%) havia rebut aquesta atenció social quan ja vivia en aquesta situació.

<strong>Zones i perfils</strong>

Durant la nit del 15 de juny es va detectar un mínim de 1.231 persones vivint als carrers de Barcelona. El 28% d’aquestes persones estava al districte de Ciutat Vella, el 24% dormia als carrers de l’Eixample i el 15% i el 13% pernoctaven a la intempèrie als districtes de Sants-Montjuïc i Sant Martí, respectivament.

Pel que fa al perfil, el 90% eren homes, el 8% dones, el 0,3% dones trans i un altre 0,3% de gènere no binari. La mitjana és d’uns 44 anys i el 70% de les persones són migrades. D’altra banda, una de cada cinc no saben llegir o escriure, o no tenen cap nivell d’estudis acabat.

Només hi ha tres accions molt bàsiques que, com a mínim, la meitat de les persones creuen que poden fer amb certa facilitat: anar al lavabo, alimentar-se i accedir a serveis higiènics algun dia a la setmana. Al contrari, expliquen que els és especialment difícil aconseguir diners, alimentar-se calent, fer alguna gestió o tràmit de documentació i tenir un lloc cobert on descansar durant el dia.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió