Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Principi d’acord entre l’Ajuntament de Manlleu i el Ministeri d’Interior per partir-se la finca de l’antiga caserna

ACN Manlleu.-Principi d’acord entre l’Ajuntament de Manlleu i el Ministeri d’Interior sobre la finca de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Un tema que s’arrossegava des de feia anys i […]

Avatar
Agències 01/03/2021

ACN Manlleu.-Principi d’acord entre l’Ajuntament de Manlleu i el Ministeri d’Interior sobre la finca de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Un tema que s’arrossegava des de feia anys i que havia arribat a la justícia sense resoldre’s. El consistori reclamava recuperar els terrenys, on encara hi ha l’edifici, després de cedir-los a l’Estat el 1970 perquè s’hi construís la caserna. Segons publica el 9Nou i ha confirmat l’ACN, l’acord que haurà de passar per ple implica que Interior, que és el propietari de l’edifici i els terrenys, cedirà gratuïtament la meitat de la finca a l’Ajuntament. I aquest últim es compromet a modificar els usos de la parcel·la perquè la part que es quedarà l’Estat deixi de ser equipament públic i pugui destinar-se a habitatge.

“És un acord excel·lent perquè comporta que l’Ajuntament de Manlleu no ha de fer front a cap despesa i la meitat dels terrenys continuarà essent per a equipament públic”, detalla a l’ACN el seu alcalde, Àlex Garrido. Recorda que la finca s’ha anat degradant amb el temps i això també ha fet que el Ministeri d’Interior hagi vist que amb el pas dels anys la finca també perdia valor. Una sentència de l’Audiència Nacional va fixar el 2013 que l’Ajuntament tenia dret a recuperar la caserna si pagava més de 523.000 euros al Ministeri d’Interior. Una xifra que el consistori va considerar inassumible i “desorbitada”. Des del 2015 van reprendre les negociacions però tampoc es va arribar a cap acord. I la sentència va expirar, de manera que l’Ajuntament va perdre el dret a la reversió gratuïta del sòl. Finalment, però, les dues parts haurien trobat un punt entremig: l’Estat cedeix la meitat de la finca al consistori sense que hagi de pagar per recuperar-la. L’altra meitat continuarà essent del Ministeri i, segons el preacord a què s’ha arribat, el consistori es compromet a fer una modificació parcial del POUM perquè aquesta part del solar deixi de ser per a equipament públic i pugui utilitzar-se com a habitatge. La modificació puntual del POUM s’haurà d’aprovar al proper ple municipal d’aquest mes. Si tot va sobre el previst, l’Ajuntament creu que l’enderroc de la caserna (que també assumirà el Ministeri d’Interior) podria fer-se a finals d’any. Per la seva banda, l’Ajuntament estudia construir habitatge social a la part de finca que haurà pogut recuperar. En total els terrenys fan 1.450 m2 de sòl i, pel que fa a sòl edificable, uns 1.500 m2 serien per ajuntament i els 1.650 m2 restants per al Ministeri Interior. Actualment estan qualificats com a sòl per a equipament públic.