Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Ponent recuperarà aquest any els nivells econòmics prepandèmia, mentre que el Pirineu i l’Aran ho farà el 2023

|

- Publicitat -

ACN Lleida – L’economia de les comarques de Ponent passarà pàgina de la crisi derivada de la pandèmia i recuperarà aquest mateix any els nivells econòmics que tenia el 2019. En el cas del Pirineu i l’Aran, en canvi, la recuperació econòmica arribarà més tard, durant el 2023, per l’impacte que la covid-19 va tenir en el turisme i en l’àmbit energètic. Així ho ha explicat Josep Oliver, catedràtic emèrit d’Economia Aplicada de la UAB i director de l’Informe Econòmic Comarcal 2022 del BBVA. L’estudi destaca que el 2021 el Valor Afegit Brut (VAB) a Ponent va créixer un 5.8%, dins la mitjana catalana, mentre que a les comarques de muntanya ho va fer lleugerament per sota, un 4.2%. Uns creixements “forts”, però insuficients per compensar la davallada del 2020.

Josep Oliver ha presentat aquest dijous a Lleida les dades de l’estudi del BBVA que afecten l’evolució econòmica del 2021 a Ponent i a l’Alt Pirineu i Aran, acompanyat del director de Zona BBVA a Lleida, Andrés Cabello.

Publicitat

L’estudi conclou que el 2021 el VAB a Ponent ha crescut fins al 5.8%, sent la comarca amb una major milllora econòmica la Segarra, amb un 6.7%, seguida del Segrià i l’Urgell, amb un 6.6% i un 6.2%, respectivament. Les segueixen el Pla d’Urgell (4.5%), la Noguera (3.5%) i, en última posició, les Garrigues (2.1%).

Al Pirineu i Aran el creixement global del 4.2% ha estat liderat per l’Alt Urgell, amb un 5.8%, seguit de la Val d’Aran (5.6%), Cerdanya (5.2%), Alta Ribagorça (4.6%), Pallars Sobirà (1.7%) i Pallars Jussà (-0.3%).

Oliver ha parlat d’una “forta recuperació” el 2021 que té una doble cara. Per una banda, mostra a la “intensa expansió” de bona part dels sectors econòmics, mentre que per contra és una resposta a la “gran caiguda del 2020”. “Si no fos per la covid-19 no veuríem aquest creixement”, ha indicat, a la vegada que ha remarcat que es tracta de valors inferiors encara als del 2019.

Segons l’informe, el creixement a la plana de Lleida ve impulsat pel fort increment dels serveis (7.2%) i de la indústria manufacturera (7.3%), per sobre de la mitjana catalana, sumat a l’avenç moderat del sector de la construcció (1.5%) i del primari (3.1%).

En canvi, a les comarques de muntanya, on tenen una forta dependència del sector del turisme i de les activitats vinculades a les branques d’energia i aigua, els principals sectors responsables de l’increment global del 4.2% han estat els serveis, amb un increment del 8%, i la construcció (2.3%). En canvi, els sectors energètics que representen un 74% del VAB industrial de la zona han caigut un -9.3%.

Davant d’això, Oliver pronostica que el creixement econòmic post pandèmia continuarà creixent aquest 2022 de manera “forta” i el 2023 d’una manera més “normalitzada”. De fet, veu improbable que la crisi energètica actual i la invasió russa a Ucraïna puguin desencadenar en una crisi econòmica l’any vinent, ja que considera que la situació actual “té molt poc a veure” amb la situació que es va viure el 2008 i afegeix que, a curt termini, no es preveu la destrucció d’ocupació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió