Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Pimec, Unefcat i EolicCat avisen que la moratòria del decret d’energia renovable seria una “irresponsabilitat política”

ACN Barcelona.-Pimec, Unefcat i EolicCat rebutgen la petició de moratòria del decret llei 16/2019, que regula les energies renovables, tal com sol·liciten entitats ecologistes i municipalistes. En un comunicat, les […]

Avatar
Agències 12/05/2021

ACN Barcelona.-Pimec, Unefcat i EolicCat rebutgen la petició de moratòria del decret llei 16/2019, que regula les energies renovables, tal com sol·liciten entitats ecologistes i municipalistes. En un comunicat, les patronals de pimes i del sector fotovoltaic i eòlic diuen que qualsevol canvi en la normativa es pot dur a terme sense la necessitat d’una aturada. Pimec, Unefcat i EolicCat asseguren que hi ha hagut una aturada “de facto” que ha dut Catalunya “de pionera en generació d’energies renovables a la cua de l’Estat”. Per això afegeixen que “una nova moratòria suposaria una irresponsabilitat política” que allunyaria el país d’assolir els objectius marcats pel Govern, el Parlament i la Unió Europea per lluitar contra l’emergència climàtica.

Les patronals denuncien que “la sensació d’inseguretat generada per l’eventualitat d’una moratòria ja té un impacte directe” que s’ha notat en “l’alentiment del flux de projectes a tramitar” a través de l’administració catalana. Segons les organitzacions, aquest fet ha afavorit l’agrupació de projectes per superar els 50 megawatts de potència i tramitar-los a través del Ministeri per a la Transició Ecològica. Per això, insisteixen que es dona “la paradoxa” que “els grans parcs i els seus promotors, quedarien fora de l’abast de la moratòria”.Les patronals de pimes i del sector fotovoltaic i eòlic han reivindicat que la norma és la “més estricta i garantista de l’Estat” ja que crea una Ponència de les Energies Renovables que avalua amb caràcter previ a la tramitació cadascuna de les propostes d’acord amb els impactes mediambientals, paisatgístics, en l’activitat agrària i en el patrimoni cultural. Afegeixen que l’actuació de la Ponència està sent “molt restrictiva” ja que “en termes de potència, només han superat el filtre previ el 36% dels MW eòlics i el 5% dels MW fotovoltaics”. D’altra banda, expliquen que a les comarques de l’Aragó properes a Catalunya s’estan impulsant 7.000 megawatts eòlics i 8.500 megawatts fotovoltaics “que podrien cobrir la demanda catalana”.Les patronals afegeixen que si els 15.500 megawatts renovables de l’Aragó s’instal·lessin a Catalunya suposarien pels municipis que els allotgessin 430,6 milions d’euros quant a impost de construcció (ICIO), més de 57,3 milions anuals durant 25 anys en impostos municipals (BICE y IBI) i més de 46 milions anuals pels propietaris dels terrenys en concepte de lloguer. Pel que fa a la creació de nous llocs de treball, suposaria ocupar més de 50.000 persones a l’any en fase de construcció i 11.500 llocs directes i indirectes derivats del seu manteniment, permanents durant tota la vida de les instal·lacions.