Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Pimec estima que el sector logístic representa el 12,19% del PIB català i supera els 27.000 MEUR

ACN Barcelona.-Pimec estima que el sector logístic representa el 12,19% del PIB català i aporta 27.389 milions d’euros a l’economia. És el càlcul que fa la sectorial de logística de […]

Avatar
Agències 26/06/2019

ACN Barcelona.-Pimec estima que el sector logístic representa el 12,19% del PIB català i aporta 27.389 milions d’euros a l’economia. És el càlcul que fa la sectorial de logística de la patronal de les petites i mitjanes empreses en base a dades de l’Idescat del 2016. Ho ha explicat aquest dimecres a la tarda el president de Pimec Logística, Ignasi Sayol, durant la presentació de l’estudi anual ‘Contribució de la logística a l’economia catalana’ en el marc de la fira SIL. Sayol ha constatat que les empreses proveïdores de serveis a companyies considerades clàssiques dins del sector logístic (transport, activitats postal o emmagatzematge) cada cop tenen més pes (7,74% del PIB) mentre que aquestes cada cop recorren més a l’externalització de serveis. Pel que fa als sectors que contracten més serveis logístics, destaquen les indústries extractives i el comerç.

El sector que més proporció dedica a les compres logístiques és el de les indústries extractives, amb un 22,9%, seguit del comerç amb un 13,7%. De lluny, el segueixen l’administració pública, defensa i seguretat social obligatòria (5,3%) i la indústria manufacturera (4,2%), entre d’altres. Pel que fa a subsectors, les agències de viatges i operadors turístics són els que fan més despesa logística amb un 26,1% de les seves compres.El valor del sector logístic té un “pendent ascendent”, segons ha destacat Sayol. El 2007 suposava el 10,32% del PIB i aportava 21.924 MEUR. Des del 2011, la logística supera el 12% del PIB català segons l’estudi de Pimec. La màxima aportació es va assolir el 2015 amb un 12,71% del PIB i 27.408 MEUR. L’estudi no disposa de dades posteriors al 2016 i Sayol ha remarcat que quan l’Idescat revisi les últimes dades disponibles el percentatge pot variar a l’alça, tal com va passar amb l’indicador del 2015.Digitalització del sector”La logística canviarà radicalment els propers anys”, ha dit Sayol, que ha remarcat que la digitalització és una “necessitat”. “No n’hi ha prou amb saber de camions, cal saber-ne de tecnologia”, ha reflexionat Sayol en roda de premsa, i ha afegit que cal apostar per la formació.Pimec Logística explica que la classificació estadística que es fa de les empreses considerades logístiques està obsolet i no inclou les activitats dels proveïdors d’empreses logístiques, que ells sí consideren logística a l’estudi i cada cop tenen més pes, segons han explicat.Entre les empreses proveïdores que guanyen pes hi ha des d’empreses de ‘software’ de gestió de magatzem a d’altres d’elements mecànics de la logística, entre molts altres. Els sectors clàssics, que es consideren pròpiament logístics en les estadístiques de les administracions, representen el 4,45% del PIB català.