Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

PIMEC avisa que la ‘llei Aragonès’ pot excloure les pimes i genera inseguretat jurídica

ACN Barcelona.-PIMEC i diverses organitzacions patronals del sector de l’atenció a les persones critiquen el projecte de llei de contractes d’atenció a les persones, coneguda com a ‘llei Aragonès’, perquè […]

Agències 03/10/2019

ACN Barcelona.-PIMEC i diverses organitzacions patronals del sector de l’atenció a les persones critiquen el projecte de llei de contractes d’atenció a les persones, coneguda com a ‘llei Aragonès’, perquè creuen que posa en risc el seu accés a la contractació pública. En un manifest, asseguren que el text “ni promou ni facilita l’externalització de serveis públics”, com apunten altres dels seus crítics, però sí que li veuen el risc de “discriminar licitadors per la seva forma jurídica, tot penalitzant les empreses mercantils”. “Això afectaria molt especialment la petita i mitjana empresa, que basa la seva competitivitat en la feina de proximitat i en la qualitat del servei”, afirmen, dient que “l’estructura societària dels licitadors” no té “res a veure amb la qualitat del servei a prestar”.

((Es retira la idea de crítiques “justificades” perquè la font informant ha rectificat el comunicat de premsa i diu ara que les crítiques “no són justificades”. La notícia inicial ja ha estat modificada))PIMEC i les organitzacions patronals ACELLEC, AECPYMES, UPIMIR, ASCEN, ACCAC, ACES i ACAD també critiquen la possibilitat que inclou el projecte d’establir com a criteris de selecció prèvia formar part de les empreses socials. Segons diuen, aquesta és “una figura jurídica que encara no s’ha regulat, amb l’evident inseguretat jurídica que aquesta mesura produirà”. En la mateixa línia, també indiquen que preveure la possibilitat de subscriure contractes reservats per les empreses socials suposa el “risc d’exclusió per a la petita i mitjana empresa”. De fet, PIMEC i la resta d’organitzacions s’alien així amb un informe de l’Autoritat Catalana de la Competència, que va assegurar que la discriminació positiva per determinats operadors, com cooperatives, “no està justificada” perquè “el grau o nivell de responsabilitat social dels licitadors o deriva únicament del tipus o forma jurídica de l’entitat”. Segons l’ACM, si s’exigís una determinada forma jurídica “s’estaria establint una important barrera d’accés a la licitació pública injustificada en termes de necessitat i proporcionalitat”.