Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Moody’s avisa que les comunitats es desviaran “significativament” de l’objectiu de dèficit per la crisi del coronavirus

ACN Barcelona.-L’agència de qualificació Moody’s ha avisat que les comunitats autònomes es desviaran “significativament” de l’objectiu de dèficit fixat pel govern espanyol, tot i que l’executiu de Sánchez permetés una […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-L’agència de qualificació Moody’s ha avisat que les comunitats autònomes es desviaran “significativament” de l’objectiu de dèficit fixat pel govern espanyol, tot i que l’executiu de Sánchez permetés una flexibilització el febrer passat i el fixés en un 0,2% per al 2020 i un 0,1% per al 2021. En un informe, l’agència recorda que Espanya ha estat un els països “més colpejats” per la pandèmia i adverteix que les despeses en salut es dispararan fins a uns nivells “sense precedents”, l’endeutament pujarà i els ingressos en concepte d’impostos es reduiran uns 7.000 MEUR. A més, considera que l’impacte econòmic sobre les finances públiques arran del coronavirus és actualment “desconegut” i augura que els efectes s’allargaran “un temps”.

En el document, l’agència de qualificació explica que les comunitats tenen les competències en salut i que representen fins a un 40% de les seves despeses. “Des de l’esclat de la crisi, les comunitats han incrementat el nombre de centres mèdics i equipaments, i han contractat un nombre significant de professionals per lluita contra l’augment dels pacients contagiats”, exposa Moody’s, que també afegeix que els centres de Madrid i Catalunya ja estan al màxim.A més, tot i que el govern espanyol hagi transferit recursos econòmics i material mèdic, continua, les despeses poden arribar a uns nivells “sense precedents”, d’acord amb les previsions de Moody’s. Amb tot, espera que els impactes en els ingressos es notin aquest any i el 2022 perquè les taxes compartides es calculen dos anys més tard, explica. Segons, afirma que les comunitats notaran un impacte més immediat en el descens dels ingressos per impostos en conceptes com el de transmissions patrimonials i sobre l’habitatge.D’altra banda, Moody’s també assenyala que amb la previsible contracció del PIB –ahir l’FMI xifrava la caiguda en un 8%- les transferències de l’Estat a les comunitats seran menors el 2022 que les acordades per a aquest any, o inclús es pot donar el cas que hagin de retornar diners al govern espanyol.