Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Montilla aposta per “examinar què cal corregir” de la immersió lingüística i debatre “seriosament”

ACN Barcelona.-L’expresident de la Generalitat José Montilla ha apostat per “examinar què cal corregir” de la immersió lingüística després que el PSC hagi obert aquest debat que discutirà en el […]

Avatar
Agències 05/12/2019

ACN Barcelona.-L’expresident de la Generalitat José Montilla ha apostat per “examinar què cal corregir” de la immersió lingüística després que el PSC hagi obert aquest debat que discutirà en el marc del congrés que el partit celebra la setmana que ve. En aquest sentit, en un article a l’Ara sota el títol ‘La llengua, per entendre’ns’, Montilla defensa que la immersió és el mètode i no l’objectiu i demana que es faci un debat “seriosament”. D’altra banda, avisa que “els conflictes lingüístics són molt perillosos”. “Evitem-los tant com puguem perquè contenen el germen de la divisió”, afegeix per després denunciar “episodis de confrontació” que s’han utilitzat com “airet” en defensa de projectes polítics.

“N’hi ha que han volgut convertir els drets lingüístics individuals en un combat jurídic, exigint una rígida quota horària per a cada llengua, sense entendre que aquests drets individuals s’han d’exercir en un espai col·lectiu que és l’escola. D’altres, amb desconeixement voluntari o involuntari de què diu l’Estatut i les lleis lingüístiques i educatives que hem aprovat, volen caminar cap a un sistema escolar monolingüe. Les dues vies, si es consolidessin, provocarien la divisió del sistema escolar en funció de la llengua de les famílies”, ha argumentat Montilla.L’expresident dona la benvinguda al debat encara que, segons ha admès, hagi començat “malament”. Segons Montilla, és bo que se’n parli, s’hi reflexioni i, fins i tot, es discuteixi sobre la situació de la llengua i de les llengües al país. “Però fem-ho bé. Seriosament”, ha demanat. Segons Montilla, cal examinar “què hem fet i legislat des del 1980” veient els problemes que han anat apareixent en el trajecte i comprenent “els canvis socials, demogràfics i de tota mena que s’han viscut”.