Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Més d’un centenar de treballadors de Girbau protesten a Vic contra l’ERO i reclamen mesures alternatives “dignes”

ACN Vic.-Més d’un centenar de treballadors de Girbau s’han concentrat aquest divendres a fora la planta de Vic per protestar contra l’ERO que afecta 76 treballadors, dels quals 73 són […]

Avatar
Agències 29/01/2021

ACN Vic.-Més d’un centenar de treballadors de Girbau s’han concentrat aquest divendres a fora la planta de Vic per protestar contra l’ERO que afecta 76 treballadors, dels quals 73 són d’aquesta fàbrica. Equipats amb xiulets i adhesius, on es llegia ‘Girbau en lluita’, han penjat una pancarta. La presidenta del comitè d’empresa, Sònia Domínguez, ha dit que l’empresa al·lega “motius estructurals” i un canvi del turisme internacional. “Nosaltres creiem que és circumstancial per la covid perquè ja veníem d’anys de molt de creixement”, remarca. Reclamen mesures alternatives “dignes” i estan oberts a negociar prejubilacions i sortides voluntàries. L’empresa, dedicada a la maquinària de bugaderia industrial té 495 treballadors.

La protesta ha començat a les 13 h. de la tarda i s’ha allargat fins a les 15 h. davant de la nau principal de Girbau a Vic, a la carretera de Manlleu. Dues patrulles de Mossos han seguit la concentració, que ha transcorregut sense incidències. A l’exterior s’han aplegat més d’un centenar de treballadors que, amb l’ajuda d’un xiulet, han expressat el rebuig a l’ERO. També han tirat petards i han encès una traca. La presidenta del comitè d’empresa, Sònia Domíngez, ha subratllat la necessitat que l’empresa s’obri a negociar mesures alternatives “dignes” i “menys dràstiques” que un ERO per superar les dificultats econòmiques per les que està passant. En aquest sentit, ha subratllat el que vénen denunciant des de fa dies, juntament amb CCOO, el sindicat amb representació majoritària a l’empresa: “L’Empresa ho justifica per motius estructurals, dient que hi ha un canvi del mercat de turisme mundial i que a causa d’això no es necessitarà tanta estructura com la que té ara”. Però els treballadors defensen que en realitat són motius “conjunturals”, causats directament per la irrupció de la pandèmia i la frenada dràstica del turisme. Una mitjana de 15 anys d’antiguitat Els treballadors reclamen mesures conjunturals alternatives, com ara baixes voluntàries i prejubilacions. Domínguez ha subratllat que la mitjana d’antiguitat a la fàbrica és de 15 anys i que hi ha fins i tot empleats que acumulen fins a 40 anys. “Gent que ha treballat tota la vida, des de joves, i que ha estat en el creixement d’aquesta companyia; per això volem la dignitat de la gent que es queda i la que haurà de marxar perquè l’empresa s’ha fet gran amb el treball de tots plegats”, ha dit. Domínguez també ha denunciat que l’extinció de contractes afectarà a moltes famílies de la zona, “molt castigada” per la desindustrialització. “I les institucions no fan prou per atraure nous inversors” i crear nous llocs de treball, ha etzibat. Aquesta és la primera protesta des que es va anunciar la presentació de l’ERO. Dilluns vinent hi ha prevista una altra reunió amb la direcció. Fa uns dies CCOO va demanar la nul·litat de l’ERO i el va qualificar d'”il·legal” perquè creuen que és conseqüència directa de la covid-19. I recordaven que l’empresa s’ha beneficiat de bonificacions quan el 2020 va acollir-se a dos expedients de regulació, un per causes de força major i un altre d’ETOP, per pal·liar la caiguda de facturació i les restriccions de l’estat d’alarma.