Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Més d’un centenar de productors de fruita bloquegen el centre logístic de Lidl a Montcada i Reixac

ACN Montcada i Reixac.-Més d’un centenar de productors de fruita de Catalunya, Aragó i La Rioja han bloquejat el centre logístic de l’empresa Lidl a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). […]

Avatar
Agències 13/12/2019

ACN Montcada i Reixac.-Més d’un centenar de productors de fruita de Catalunya, Aragó i La Rioja han bloquejat el centre logístic de l’empresa Lidl a Montcada i Reixac (Vallès Occidental). Denuncien els baixos preus de la fruita dolça i exigeixen un major control fitosanitari, laboral i mediambiental sobre els aliments que arriben de fora de la Unió Europea. David Borda, responsable sectorial de fruita dolça de la JARC, alerta que els agricultors europeus “no poden competir amb aquests costos” i reclama una política agrària que estigui feta “pensant en els beneficis dels productors i no per afavorir grans empreses”. També ha plantejat una reforma de les mesures de gestió de les situacions de crisi, per exemple reforçant la no collita o collita en verd.

Sota el lema “Els de la fruita no disfruten” més d’un centenar de membres de les entitats Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), Unión de Agricultores y Ganaderos de Aragón (UAGA) i Unión de Agricultores y Ganaderos de La Rioja (UAGR), s’han concentrat a les portes del centre logístic de Lidl per fer sentir la seva veu i evitar l’entrada i sortida de camions amb mercaderies. La protesta ha arrencat a les vuit del matí i s’allargarà fins les vuit del vespre. David Borda, responsable sectorial de fruita dolça de la JARC, ha advertit que s’ha escollit aquest punt perquè Lidl, juntament amb Aldi i Tesco, “són les tres organitzacions que tenen el monopoli europeu”. Els productors exigeixen actuar contra l’especulació en la cadena per poder viure del valor dels seus productes i no quedant en mans dels interessos de la distribució comercial europea.”Exigim a la Comissió Europea un canvi en la política agrària”, ha apuntat Borda que ha demanat que es replantegin les mesures de gestió de crisis existents, per exemple reforçant el sistema de no collita o collita en verd, per a ser més eficients i afavorir la compensació de despeses a l’agricultor sense incrementar els costos per industrialització o destrucció del producte fora de l’explotació agrària.Així mateix demanen majors controls a frontera “perquè els productes que estan entrant estan matant l’agricultura europea”. Borda remarca que no s’oposen a l’entrada de fruita procedent d’altres continents, però destaca la necessitat que aquests aliments “estiguin fets amb els mateixos controls mediambientals, fitosanitaris i laborals que la UE”. Adverteix que en un mercat tant globalitzat com l’actual, els agricultors europeus “no poden competir amb els costos baixos” i que el que poden defensar és un producte de qualitat i que ha passat uns controls exhaustius: “Estem en un atzucac”, ha lamentat Borda que ha considerat que l’actual situació és “una pressa de pèl” pels agricultors d’Europa. Oscar Morell, responsable de fruita de la UAGA d’Aragó, s’ha expressat en aquest mateix sentit i ha assegurat que la situació està afectant greument les explotacions familiars. Ha apuntat que la protesta d’aquest divendres és la primera d’un seguit de mobilitzacions que duran a terme fins que no rebin una “resposta contundent de l’administració i de les cadenes de distribució”. El 2018 es van produir 836.858 tones de fruita dolça a Catalunya, de les quals 710.840 tones es van cultivar a Lleida. En termes econòmics, van crear un valor de 424,68 MEUR, el que representa el 25% del valor de la producció agrícola total, tenint en compte que ocupa el 6% de la superfície conreada, segons dades publicades pel departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.