Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Més de 100 entitats es comprometen a impulsar un turisme responsable i reduir el consum d’aigua dels visitants

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Més de 100 institucions, gremis, patronals, sindicats, entitats ambientalistes, culturals o federacions de veïns firmen un compromís per al turisme responsable a Catalunya, impulsat pel Govern. Més de 500 persones s’han aplegat a la Llotja de Mar per ratificar la setantena de propostes pactades, entre les quals hi ha assimilar el consum mitjà d’aigua dels turistes amb el local el 2040; reduir a la meitat les emissions del sector 2030, punt que inclou una reducció del 40% dels gasos que generen els creuers. D’altra banda, també s’opta per la incorporació de zones de baixes emissions a municipis amb 20.000 habitants efectius, inclosa la població estacional.

“No podem ignorar el context de crisi climàtica”, ha afirmat el president del Govern, Pere Aragonès, en la presentació del text, que ha rebut 500 esmenes en més d’un any de negociació. “És imprescindible alinear els grans actius turístics amb una actitud molt responsable amb el medi ambient”, ha insistit el cap de l’Executiu, que ha remarcat que les perspectives d’arribada de visitants per aquest any són de “plena recuperació” després que el 2022 Catalunya rebés prop de 15 milions de turistes.

Publicitat

“El turisme és un sector importantíssim i ho ha de continuar sent”, ha reivindicat Aragonès. El document, que promou un canvi de model i eleva els requisits mediambientals, ha estat promogut per la conselleria d’Empresa i Treball i coordinat pel professor de la Universitat de Girona José Antonio Donaire.

En concret, recull 23 iniciatives ambientalment sostenibles com ara aconseguir que en l’any 2035 el 100% de l’energia consumida sigui verda; i que el 2050 la mobilitat d’oci sigui 100% neta. De fet, el Govern s’està plantejant destinar part dels recursos de l’impost d’estades turístiques, que tradicionalment s’ha destinat a promoció, a acompanyar gestió de residus o de recursos hídrics.

D’una banda, el document reclama modificar l’impost d’estades turístiques perquè els visitants que utilitzin sistemes de transport de baixes emissions o allotjaments eficients tinguin una imposició més reduïda.

D’altra banda, els signants es comprometen a ampliar les zones de baixes emissions en la seixantena de municipis on se superi el llindar dels 20.000 de persones, tenint en compte la població estacional a temps complet equivalent, un indicador que elabora any a any l’Idescat. L’objectiu és incorporar la mobilitat d’oci, i per tant la població visitant, en les estratègies de descarbonització del transport. També en l’àmbit de mobilitat, el text aposta per incrementar de manera substancial les entrades de turistes per ferrocarril, busos i vehicles nets.

“És una estratègia de supervivència. El sector no es vol fer ni el sord ni el cec davant dels canvis ambientals. El canvi climàtic ens afectarà si o sí”, ha afirmat la directora general de Turisme;, Marta Domènech, en la seva intervenció. De la mateixa manera, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha posat l’accent en què el document busca impulsar “canvis estructurals que el país necessita”.

 

El compromís també es proposa treballar perquè el 2030 el pes relatiu de les activitats no turístiques en l’ocupació dels municipis del litoral s’hagi incrementat en un 20%, per limitar els visitants als espais naturals o per incrementar el 2030 un 25% l’estada mitjana respecte. Un altre dels punts del text és “augmentar la rendibilitat de les instal·lacions existents més que no pas el creixement dels nous equipaments”.

Integrar el patrimoni immaterial en l’oferta turística per connectar els visitants amb la tradició i buscar la integració territorial, apostant pels territoris més “turísticament verges” també són objectius del compromís, que el Govern ha titllat de “fita històrica”, per la transversalitat dels temes tractats i la diversitat dels signants, on hi ha des de l’Ajuntament de Barcelona a Foment del Treball.

El document ha sigut un “exercici de moltíssima generositat” i ha comptat amb uns 700 coautors, ha detallat Donaire.

<strong>Absències</strong>

El document està obert a aportacions de més de les 111 entitats. De moment, la fundació de la Sagrada Família o el Futbol Club Barcelona no es troben entre els signants, però fonts del Departament assenyalen que hi ha converses obertes i esperen que se sumin en el futur.

Una altra de les absències en la foto de família que s’ha fet a la Llotja de Mar aquest dijous és la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, que s’ha desmarcat del contingut del pacte perquè troben a faltar corresponsabilitat de l’administració en les propostes.

D’altra banda, el document no compta amb la ratificació d’organitzacions ambientalistes com Ecologistes en Acció o la plataforma Stop Creuers.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió