Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

Mataró confia la seva reconstrucció a quatre grans projectes d’economia circular, sostenibilitat, salut i formació

ACN Mataró.-L’Ajuntament de Mataró vol compaginar les polítiques d’emergència per a la sortida de la crisi econòmica, social i sanitària amb la reconstrucció i transformació de la ciutat post-covid. El […]

Avatar
Agències 12/01/2021

ACN Mataró.-L’Ajuntament de Mataró vol compaginar les polítiques d’emergència per a la sortida de la crisi econòmica, social i sanitària amb la reconstrucció i transformació de la ciutat post-covid. El consistori s’emmiralla en l’experiència del parc universitari i empresarial TecnoCampus Mataró-Maresme (TCM), inaugurat fa una dècada, i es proposa crear ‘quatre nous TecnoCampus’ en diferents àmbits, com l’economia circular, la sostenibilitat, la salut i la formació perquè esdevinguin nous motors “transformadors”. L’aposta es concreta en un gran parc públic-privat d’economia circular, una planta de gestió d’aigües pluvials i subterrànies, un ‘hub’ d’empreses de l’àmbit sanitari i un centre de formació professional a l’entorn del TCM.

Els projectes estan encara poc concretats, però l’Ajuntament treballa a contrarellotge per poder-los presentar a la convocatòria dels fons europeus ‘Next Generation’ per aquest 2021. Una delegació del consistori viatjarà la setmana vinent a Madrid per començar a defensar els quatre projectes, a l’espera de saber com serà la distribució dels fons per part de l’Estat.L’alcalde de Mataró, David Bote, assegura que accedir als fons permetria “accelerar” l’execució de cadascun d’aquests projectes, tots ells amb un alt cost. Més enllà dels ‘Next Generation’, els quatre projectes per a la “reconstrucció” de Mataró necessitaran també d’altres vies de finançament per poder veure la llum.Dels quatre projectes, el més avançat és el parc d’economia circular que es vol crear al polígon Mata-Rocafonda i que ja ha començat a fer les primeres passes. El Consorci per al Tractament de Residus ja té aprovat un pressupost de 6,5 MEUR per tirar endavant la primera fase dels treballs el 2021.La primera edificació, l’anomenat ‘Espai Refer’ inclourà un servei d’assessorament en diferents matèries (informàtica i aparells electrònics, fusteria i mobiliari, bicicletes, tèxtil o bricolatge domèstic), un espai d’intercanvi, botiga de productes de segona ma, horts social, botiga de ferralla o una ‘biblioteca de les coses’. En futures fases també es donarà cabuda a usos privats.En la línia de la sostenibilitat també es preveu la construcció d’un dipòsit per a la reutilització d’aigües pluvials i del subsol al polígon del Sorrall per destinar al reg agrícola. Aquest segon projecte també inclou l’ús de cobertes municipals per generar energia i poder-la destinar a fer front a la pobresa energètica o l’ampliació del tub verd amb una xarxa d’aigua freda.Els dos darrers projectes tenen com a principal aliat el el TecnoCampus. Un per crear, de la mà de la Fundació Hospital, un ‘hub’ d’empreses de l’àmbit sanitari orientades a millorar l’envelliment actiu de la població. L’altre, per connectar la formació universitària actual amb un nou espai de formació professional i ampliar així el potencial del TCM.

Relacionats