Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

L’OTAN veu “l’actitud assertiva” de la Xina com “un desafiament sistèmic” a la seva seguretat i a l’ordre internacional

ACN Brussel·les.-L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) veu “l’actitud assertiva” de la Xina com “un desafiament” a la seva seguretat i a l’ordre internacional. “Les seves ambicions i l’actitud […]

Agències 14/06/2021

ACN Brussel·les.-L’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord (OTAN) veu “l’actitud assertiva” de la Xina com “un desafiament” a la seva seguretat i a l’ordre internacional. “Les seves ambicions i l’actitud assertiva de la Xina suposen un desafiament sistèmic a l’ordre internacional i a àrees rellevants per a la seguretat de l’aliança”, afirma el comunicat conjunt dels líders de l’OTAN publicat aquest dilluyns després d’una reunió de tres hores a Brussel·les. Així, per primera vegada aquesta aliança militar històricament centrada a contenir Rússia veu necessària una posició conjunta per plantar cara a Pequín.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha alertat que la capacitat militar xinesa s’està reforçant i “sofisticant” de manera “opaca”. “La Xina està expandint ràpidament el seu arsenal nuclear”, diu el comunicat conjunt. A més, Stoltenberg ha criticat la seva cooperació amb Rússia en l’àmbit de defensa, així com l’ús que fa Pequín de la “desinformació”.Davant la pressió dels Estats Units, països com Alemanya, França o el Regne Unit han intentat rebaixar el to conflictiu assegurant no volen “una guerra freda” amb la Xina. Un dels principals objectius del president dels EUA Joe Biden en el primer viatge oficial a l’estranger és reclutar el suport d’Europa per formar un bloc de democràcies que contraresti el poder del gegant asiàtic.