Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

L’operador energètic Vilawatt de Viladecans, finalista als premis europeus RegioStars 2020

ACN Brussel·les.-L’operador energètic Vilawatt de Viladecans ha quedat finalista als premis europeus RegioStars 2020 que s’entregaran la setmana vinent coincidint amb la setmana europea de les regions que organitza la […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Brussel·les.-L’operador energètic Vilawatt de Viladecans ha quedat finalista als premis europeus RegioStars 2020 que s’entregaran la setmana vinent coincidint amb la setmana europea de les regions que organitza la Comissió Europea i el Comitè de les Regions. Aquesta companyia elèctrica público-privada, que compta amb la participació dels veïns i veïnes de Viladecans, es va posar en marxa el 2019 i només comercialitza energia 100% renovable. Vilawatt és l’únic projecte de l’Estat que opta als guardons que premien l’excel·lència en l’àmbit regional. En concret, competeix en la categoria de desenvolupament urbà.

El Vilawatt va ser un dels tres projectes escollits per la Unió Europea, a través de la primera convocatòria de la iniciativa Urban Innovative Actions el 2016 per impulsar projectes municipals innovadors sobre transició energètica. Les propostes escollides, d’entre 113 candidatures, van ser les de Viladecans, París i Göteborg. La inversió total és de 5,3 milions d’euros, dels que la UE n’aporta el 80 %, uns 4,2 milions.Vilawatt compra l’energia a l’engròs a l’operador català Aura mitjançant la compra segregada, la qual cosa permet adquirir-la a millor preu. De l’estalvi a la factura que aconsegueixen els veïns, el 50% se’ls abona en Vilawatts, una moneda pròpia que poden gastar als comerços del municipi, i l’altre 50% la reinverteix l’ajuntament, per exemple en la rehabilitació d’edificis.Més enllà de la creació de l’operador energètic, amb l’objectiu d’assolir la transició energètica, el projecte també preveu múltiples accions per fomentar la cultura de l’estalvi energètic entre els més petits o la millora de l’aïllament dels edificis de la ciutat, entre d’altres.