Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

L’Oficina de Drets Civils i Polítics gestiona un total de 328 queixes de la ciutadania durant els darrers dos anys

ACN Barcelona.-L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) ha elaborat un total de 14 informes sobre la vulneració de drets i ha gestionat un total de 328 queixes durant els […]

Avatar
Agències 21/12/2020

ACN Barcelona.-L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) ha elaborat un total de 14 informes sobre la vulneració de drets i ha gestionat un total de 328 queixes durant els darrers dos anys, coincidint amb la seva posada en marxa. La vulneració del dret de participació política ha representat el 61% dels casos gestionats, amb un total de 201 actuacions. En segon lloc, figuren les denúncies contra la llibertat d’expressió, amb 41 queixes. La vulneració de drets per part de cossos i forces de seguretat se situa en tercer lloc amb 18 casos. Paral·lelament, està preparant un manual de conceptes sobre processos de radicalització que porten a l’extremisme violent, una eina que pot resultar útil per entitats, institucions i professionals.

Segons el director de l’Oficina, Adam Majó, en el context de la pandèmia s’ha de “potenciar” els temes de “reflexió i d’anàlisi” sobre la vulneració de drets civils i polítics. Majó ha afegit que també cal seguir apostant per les altres dues àrees que desenvolupen: el contacte amb la ciutadania a través de les queixes rebudes o detectades; i la feina interna de propostes de millora de la mateixa administració catalana.Entre els últims informes, destaca l’encàrrec del Parlament de Catalunya ‘Propostes per unes identificacions policials no discriminatòries’, que planteja 61 mesures concretes de prevenció, control i erradicació de les actuacions policials de caràcter racista. També a instàncies del Parlament, l’ODCiP ha elaborat recentment l’informe ‘Injuries a la monarquia i llibertat d’expressió’. En aquest cas, les recomanacions de ”estudi demanen revisar l’ordenament jurídic per garantir el dret a la llibertat d’expressió i d’informació, i sol·liciten l’eliminació del delicte d’injúries o manifestacions contra la Corona. L’objectiu principal és el de respectar els estàndards internacionals en matèria de drets humans i reforçar el sistema de garanties.D’altra banda, l’Oficina de Drets Civils i Polítics ha participat en el programa de treball de la Comissió Europea (CE) en l’elaboració de l’informe ‘L’estat de dret a Espanya. Consideracions sobre la imparcialitat del sistema judicial’. També s’han publicat informes de gènere, com ‘Els drets de les dones amenaçats a Espanya’ i ‘El creixement de l’extrema dreta a Europa i els drets de les dones’. En aquest sentit, l’ODCiP ha aprofundit sobre les conseqüències del creixement i evolució de ‘L’extrema dreta a Catalunya i Espanya’.La tasca de divulgació s’ha completat amb la realització de debats i seminaris sobre temes com el dret d’autodeterminació i el delicte d’odi, o la llibertat d’expressió. “Hem volgut subratllar la relació directa entre els drets civils i polítics i els drets socials i econòmics, la ciutadania plena com a porta a unes condicions de vida materials dignes”, ha destacat Adam Majó.De cara als pròxims mesos, ha subratllat que estan preparant un manual sobre els processos de radicalització que porten a l’extremisme violent, tant el de base gihadista com el que té per referent el supremacisme blanc. De fet, volen convertir aquest estudi en una eina “útil” per evitar que es confongui, per exemple, islam o islamisme amb gihadisme. Per Majó, “l’objectiu és que aquesta guia esdevingui un punt de trobada conceptual per tota l’administració de la Generalitat que tracta aquest fenomen des de diferents punts de vista, però també per a mitjans de comunicació entitats i professionals que treballen amb gent jove”.