Dilluns, 3 d'octubre de 2022 - Edició 1530
La República

Lleida reclama avançar cap a la “normalitat feminista” en l’acte institucional amb motiu del 8-M

ACN Lleida – El Mercat del Pla ha acollit l’acte institucional a Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Tot i els avenços assolits, en les intervencions s’ha […]

Agències 07/03/2022

ACN Lleida – El Mercat del Pla ha acollit l’acte institucional a Lleida amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Tot i els avenços assolits, en les intervencions s’ha posat de relleu que encara queda camí per recórrer per aconseguir una igualtat real i efectiva entre homes i dones en els diferents àmbits de la societat. També s’ha ressaltat la “involució” que ha suposat la pandèmia per al col·lectiu femení, sobretot des del punt de vista laboral. Carme Perna i Maite Torres, de l’Associació Minerva Dones, han estat les encarregades de llegir enguany el manifest institucional. L’acte també ha comptat amb una taula rodona amb la participació de tres dones que ocupen llocs de responsabilitat en els àmbits de la fruita, la recerca i el tercer sector.

En l’acte institucional amb motiu del 8-M, Lleida ha reclamat la necessitat d’avançar cap a “la normalitat feminista”, una normalitat que sigui “justa, igualitària i sense violència” cap a les dones. “Tenir el mateix reconeixement, les mateixes oportunitats, viure vides justes, igualitàries i lliures de violències”, ha reivindicat la directora dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses. “Les dones no volem ser menys que ningú, ni ser considerades víctimes, només volem ser normals”, ha expressat.

Elena Fuses s’ha referit a algunes desigualtats que encara pateixen les dones actualment en diferents àmbits, com ara en temes de coresponsabilitat. “Tenim menys temps per nosaltres que els homes perquè la dedicació a la cura de les nostres famílies i llars és el doble que la dels homes”, ha indicat. També ha posat d’exemple l’equitat menstrual. “Paguem més per productes imprescindibles d’higiene menstrual perquè no són considerats de primera necessitat”, ha remarcat. “Els nostres drets sexuals i reproductius els hem de lluitar perquè encara no són del tot nostres”, ha afirmat la directora dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes a Lleida.

La commemoració institucional del Dia Internacional de les Dones a Lleida ha continuat amb els testimonis dones amb responsabilitats en diferents sectors. En l’àmbit empresarial, Montse Baró, presidenta d’Afrucat; en l’àmbit social, Teresa Benet, gerent de la Fundació privada de Lleida Ilersis, i en l’educatiu i de la recerca Rosa Maria Soler, què és catedràtica a la Universitat de Lleida de biologia cel·lular, i coordinadora de l’Àrea de neurociència de l’Institut de Recerca biomèdica de Lleida (IRBLleida).

Durant les diferents intervencions, també s’ha ressaltat que la situació del col·lectiu femení ha patit una “involució” durant la pandèmia, especialment en l’àmbit laboral. A la vegada, s’ha posat de relleu que la Guerra a Ucraïna està suposant un “drama social” i “un retrocés en els drets” de les dones i dels seus fills.  

La lectura de la declaració institucional amb motiu del 8-M ha anat a càrrec Carme Perna Huguet i Maite Torres, membres de l’Associació Minerva Dones, una entitat feminista lleidatana de referència. L’acte, conduït per la delegada de TV3 a Lleida Teresa Macià i que enguany s’ha dut a terme al Mercat del Pla de la capital del Segrià, també ha comptat amb l’actuació musical de l’artista Lleidatana Abril Pinyol.

L’acte institucional ha aplegat també el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; de la regidora d’Igualtat de la Paeria de Lleida, Sandra Castro; del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; del subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín; del president i de la vicepresidenta del Consell Comarcal del Segrià, David Massot i Teresa Malla, respectivament; de la coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la UdL, Núria Camps, i de la directora del centre Dolors Piera de la UdL, Ana Maria Romero, entre altres autoritats, representants d’entitats i públic.