Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Linyola estrena el seu 21è Pessebre Vivent, on quatre personatges que fan de jutges del Suprem representen als diables

ACN Linyola.-Quatre dels 120 figurants del Pessebre Vivent de Linyola (Pla d’Urgell) encarnen des d’aquest dijous un peculiar paper de diable vestit amb toga, ja que aquest s’ha transformat enguany […]

Avatar
Agències 26/12/2019

ACN Linyola.-Quatre dels 120 figurants del Pessebre Vivent de Linyola (Pla d’Urgell) encarnen des d’aquest dijous un peculiar paper de diable vestit amb toga, ja que aquest s’ha transformat enguany en el personatge de jutge del Tribunal Suprem. A través d’aquesta “acció reivindicativa”, l’organització vol criticar la sentència del judici de l’1-O, sota el lema “L’infern del procés a la terra”. També s’ha volgut fer un “homenatge” als presos independentistes en un altre dels quadres, on es poden veure imatges seves dins d’una presó i un cartell que demana la seva posada en llibertat. Una altra de les novetats d’aquesta 21a edició és la del monòleg que ha dut a terme l’actor Ivan Caelles just a l’inici de les primeres sessions d’aquesta representació.

Amb el canvi de la figura dels diables per la de jutges del Suprem, es pretén fer visible que el que ara bull a l’olla d’aquesta escena és “el procés de dissidència”. De fet, en edicions anteriors hi havia les calderes de Pere Botero, on es cremava, per votació popular, a un personatge o institució. Enguany, però, per rebutjar la sentència de l’1-O, s’ha volgut denunciar que aquest “infern” no només ha afectat a l’independentisme, sinó que també ataca “drets i llibertats”, segons ha explicat l’alcalde de Linyola i membre de l’Associació del Pessebre Vivent, Àlex Mases.Precisament, a continuació d’aquest quadre hi ha una presó on es poden veure imatges dels dirigents independentistes empresonats, acompanyada d’un cartell que demana la seva posada en llibertat. Mases ha dit que aquesta escena, que tanca el Pessebre Vivent de Linyola, és un “homenatge” a tots ells i també a d’altres persones i col·lectius que estan sent “perseguits”, com ara alguns còmics, músics, periodistes o advocats.Una altra de les novetats d’aquesta 21a edició ha estat la del monòleg del caganer, a càrrec de l’actor Ivan Caelles. Així, aquest personatge ha rebut al públic a la plaça de l’església de Linyola, abans de l’entrada al Pessebre Vivent, ubicat a la zona del Pati de les Monges. En el seu discurs, ha parlat, en toc d’humor, de com pot repercutir un error humà a la reputació de la persona que l’ha comès, a més dels sentiments de culpa i de demanar perdó que aquesta pot tenir. Al Pessebre Vivent d’enguany hi participen gairebé 250 persones, la meitat de les quals com a figurants. Compta amb 55 escenes, tres de les quals renovades o recuperades i una darrera de nova dedicada a les bitlles tradicionals catalanes. A banda de les representacions d’aquest dijous, a les quals hi han assistit més de 800 persones, s’han programat sessions pel 29 de desembre i l’1 i 6 de gener, sent en aquesta darrera jornada on es repetirà el monòleg introductori a càrrec del personatge del caganer.