Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

L’ICAB alerta de “greu retrocés” per a la Segona Oportunitat en la transposició de la Directiva europea d’insolvències

ACN Barcelona.-El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha formulat 40 aportacions en el procés d’audiència i informació pública que el Ministeri de Justícia ha obert a l’agost de l’avantprojecte […]

Avatar
Agències 27/08/2021

ACN Barcelona.-El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha formulat 40 aportacions en el procés d’audiència i informació pública que el Ministeri de Justícia ha obert a l’agost de l’avantprojecte de llei de transposició de la directiva europea d’insolvències. En les aportacions, els advocats alerten que el text preveu canvis que suposen un “greu retrocés” per a la Segona Oportunitat respecte del model vigent. En un comunicat enviar aquest divendres, l’ICAB adverteix que “a la pràctica molts ciutadans, empresaris i no empresaris, quedarien exclosos de la Segona Oportunitat i no els quedaria més remei que continuar en l’economia submergida o en una situació de marginalitat, que és el que es pretén evitar amb el model actual d’exoneració de deutes”.

L’ICAB identifica tres novetats que poden suposar la “restricció” del dret a la Segona Oportunitat. En primer lloc, els advocats avisen que el text incorpora noves restriccions a l’exoneració, que “comporten una pèrdua de drets respecte al règim actual i afegeixen obstacles a la Segona Oportunitat”. En segon lloc, el col·legi adverteix que el text proposat “pretén excloure de l’exoneració al crèdit públic” i que “xoca amb el propi text de la directiva i per tant pot provocar un conflicte entre la norma estatal i la comunitària abocant a una estesa conflictivitat als tribunals i incrementant la inseguretat jurídica”. Finalment, l’ICAB assenyala que “la proposta d’excloure la intervenció necessària de l’advocat en el procediment per a microempreses, que inclou els autònoms, generaria de facto clares situacions d’indefensió”; “entre d’altres aspectes perquè la comissió d’errors en la sol·licitud o en la documentació podria suposar que es consideri culpable el deutor, amb la conseqüència que s’impedeixi la cancel·lació dels deutes”, argumenta. “Comportaria un perjudici especialment greu a les persones que menys tenen perquè veta l’accés dels deutors més vulnerables al dret a la justícia gratuïta”, asseguren els advocats. El col·legi confia que el Ministeri aculli les aportacions realitzades per protegir el model actual de Segona Oportunitat, un mecanisme, recalquen, “que s’ha incorporat amb normalitat a la cultura jurídica, econòmica i social”. En l’exercici del 2020, l’han utilitzat més de 8.500 persones, indiquen.