Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

L’Eurocambra convoca Puigdemont, Comín i Ponsatí a una vista el 7 de desembre pel suplicatori

ACN Brussel·les.-El Parlament Europeu ha convocat els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a una vista el 7 de desembre pel suplicatori. Després que el ponent, […]

Avatar
Agències 16/11/2020

ACN Brussel·les.-El Parlament Europeu ha convocat els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a una vista el 7 de desembre pel suplicatori. Després que el ponent, Angel Dzhambazki, hagi presentat aquest dilluns al matí el cas pel qual el Tribunal Suprem reclama l’aixecament de la immunitat, el president Comitè d’Afers Legals, l’eurodiputat Adrián Vazuez ha anunciat que ja han citat als afectats a una audiència confidencial on es podran defensar. Malgrat que el comitè va decidir fusionar els seus suplicatoris, Puigdemont, Comín i Ponsatí compareixeran per separat el mateix dia acompanyats pel seu advocat.

((En aquesta actualització, es concreta la data de la compareixença, que en un primer teletip encara no estava confirmada))”El dia 7 de desembre farà 3 anys de la gran manifestació “Omplim Brussel·les”, ha recordat Puigdemont en un missatge a les xarxes socials. L’expresident creu que serà “un bon dia per sortir a defensar” els seus drets. Incertesa sobre el format Ja que les actuals restriccions a l’Eurocambra estaran vigents almenys fins al 30 de novembre, el president del Comitè ha decidit convocar de moment la reunió de forma presencial i revisar més endavant si cal “reformular el format” en cas que es prorroguin les mesures. Vázquez no ha aclarit si llavors l’audiència es faria en format híbrid o totalment telemàtica.El format híbrid permet als eurodiputats que ja estan a Brussel·les assistir presencialment a les reunions, per exemple Puigdemont, Comín i Ponsatí, mentre que el virtual només autoritza el president del Comitè a fer-ho.Tot i que provisionalment s’ha convocat la vista de forma presencial, Vázquez va proposar fa dues setmanes la realització de les vistes de forma telemàtica per les restriccions. Tots els grups polítics hi van estar d’acord, però a la reunió d’aquest dilluns els eurodiputats dels Verds/ALE i de l’Esquerra Unitària (GUE/NGL) han expressat reserves sobre la celebració telemàtica de les vistes, segons fonts parlamentàries.La vistaPuigdemont, Comín i Ponsatí compareixeran a porta tancada per separat acompanyats del seu advocat. Tindran 15 minuts per intervenir i després els eurodiputats membres del comitè podran fer preguntes. Segons Vázquez, el seu lletrat no podrà parlar però sí aconsellar els seus clients durant la vista.Pròxims passosUn cop s’hagin celebrat les vistes el ponent haurà d’acabar l’informe sobre el cas i presentar-lo en una reunió posterior del Comitè on també proposarà aixecar o no la immunitat als eurodiputats de Junts. En una altra trobada, els membres del comitè hauran de votar sobre el suplicatori. Per ara, no hi ha més trobades del Comitè previstes aquest 2020 després del dia 7. Tot i això, podrien decidir convocar una reunió extraordinària si ho consideren convenient. Vázquez ha evitat aclarir si contemplen aquesta opció. Amb tot, la votació final sobre el suplicatori a l’Eurocambra no es faria fins a l’any que ve, previsiblement entre gener i febrer.