Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

L’Estat va comprar 50.000 test defectuosos contra el coronavirus

ACN Madrid .-L’executiu espanyol va comprar 50.000 test ràpids defectuosos a l’empresa Bioeasy, i no només els 9.000 que van anar a parar a la Comunitat de Madrid i que […]

Avatar
Agències 27/03/2020

ACN Madrid .-L’executiu espanyol va comprar 50.000 test ràpids defectuosos a l’empresa Bioeasy, i no només els 9.000 que van anar a parar a la Comunitat de Madrid i que es van donar a conèixer aquest dijous, segons la cadena Ser. La compra de test defectuosos es va donar a conèixer aquest dijous i l’ambaixada xinesa a Madrid va recordar que no formen part del paquet de 432 MEUR anunciat pel govern espanyol, sinó que formen part d’una remesa anterior adquirida a una empresa que no té llicència per vendre medicaments a Xina ni consta tampoc a la llista de distribuïdors recomanats per aquest país. El govern espanyol assegura que els va adquirir a través d’un proveïdor “nacional” i que té els certificats europeus en regla.

El director del Centre d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, no ha detallat la xifra total durant la roda de premsa i s’ha limitat a dir que la primera remesa va ser de 9.000 tests i que es van provar a l’Institut Carlos III i a Madrid. “Les proves van resultar fallides perquè la sensibilitat que deien els certificats no coincidia amb els estudis fets”, ha dit. Per això, ha afegit, es va retornar aquesta i la resta de remeses, que no ha detallat. Simón ha insistit que se substituiran per un altre tipus de test més efectius i que estan en procés d’arribada. El ministre Salvador Illa ja va admetre la situació durant la seva compareixença d’aquest dijous a la Comissió de Sanitat. Illa va assegurar que els tests s’havien comprat a un proveïdor “nacional” i que complia tots els “requisits”.A més, des del ministeri van detallar que l’Institut Carlos III va analitzar la documentació aportada per la companyia i que tan bon punt es va detectar que tenien escassa sensibilitat, van ordenar que es retiressin. D’altra banda, van explicar que l’operació no està relacionada amb la compra de material sanitari anunciada pel ministre dimecres i que es va fer abans que les autoritats xineses –que ahir van confirmar que Bioeasy no tenia llicència- facilitessin nous llistats dels seus proveïdors. Illa va defensar l’actuació enmig d’un “mercat completament boig” i incapaç d’abastir la demanda mundial d’abastament que en aquests moments hi ha. La comunitat de Madrid ha assegurat aquest divendres que va rebre per part del govern espanyol 9.450 tests que no funcionaven correctament i que els resultats d’aquestes proves eren falsos negatius en un 79% dels casos.