Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

L’estat espanyol està per sota de la mitjana europea en la proporció d’interns en presó preventiva

ACN Brussel·les.-L’estat espanyol i Catalunya estan força per sota de la mitjana europea en la proporció d’interns en presó preventiva, segons les darreres dades publicades pel Consell d’Europa. A països […]

Avatar
Agències 02/04/2019

ACN Brussel·les.-L’estat espanyol i Catalunya estan força per sota de la mitjana europea en la proporció d’interns en presó preventiva, segons les darreres dades publicades pel Consell d’Europa. A països com Dinamarca, Holanda o Luxemburg els reclosos sense una sentència ferma suposen més del 40% dels seus presos, mentre que a l’Estat són només el 14% dels interns. La mitjana als països que formen part d’aquesta organització internacional és del 26%. D’altra banda, Catalunya és la quarta administració penitenciària a la Unió Europea amb un índex més alt de presos estrangers, per darrere de Luxemburg, Àustria i Grècia. A les presons catalanes un 43,2% dels interns no són nacionals de l’estat espanyol, mentre que la mitjana europea és del 16%.

L’estat espanyol és el quart membre del Consell d’Europa amb la proporció més gran de dones a les presons, després d’Islàndia, Rússia i Letònia. Així, a Espanya un 7,5% dels interns són dones, mentre que la mitjana europea és del 5%. Pel que fa a la durada de les condemnes, l’estat espanyol és el cinquè europeu on els empresonaments són més llargs, per darrere d’Azerbaidjan, Portugal, Romania i la República Txeca. Així, de mitjana un pres a l’Estat es passa un any i vuit mesos reclòs, mentre que la mitjana europea no arriba a l’any.En la llista de principals indicadors sobre les condicions dels centres penitenciaris, l’Estat es troba per sobre de la mitjana europea en la taxa de població reclusa, el percentatge de dones i estrangers presos. Per contra, està per sota pel que fa a la detenció preventiva, el nombre d’alliberaments i la ràtio de personal per interns.De fet, l’Estat és el cinquè a Europa amb el pressupost més gran dedicat a les presons (1.500 milions d’euros), només per darrere de Rússia, Alemanya, Itàlia i França.Presos a EuropaActualment hi ha més d’un milió de persones recloses en institucions penals als 44 estats que formen part d’aquesta organització. Rússia i Geòrgia tenen les taxes de població presa més alta, mentre que les més baixes es troben als països escandinaus, als Balcans, a Alemanya i Holanda.