Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

L’escriptora Imma Monsó farà el pregó de Sant Jordi 2022 de Barcelona

ACN Barcelona – L’escriptora Imma Monsó farà el pregó de Sant Jordi 2022, el divendres 22 a les sis de la tarda al Saló de Cent de Barcelona. La capital […]

Agències 29/03/2022

ACN Barcelona – L’escriptora Imma Monsó farà el pregó de Sant Jordi 2022, el divendres 22 a les sis de la tarda al Saló de Cent de Barcelona. La capital catalana es prepara per la celebració de Sant Jordi i, entre altres activitats, Biblioteques de Barcelona organitza els tradicionals Diàlegs de Sant Jordi, del 19 al 21 d’abril, amb autors com Ohran Pamuk, David Trueba, Núria Bendicho, Santiago Auserón, Eva Baltasar o Maksin Óssipov. El tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, ha explicat que el nombre de parades a la ciutat serà similar o superior a la dels altres anys i es mourà entre les 6.000 i 7.000, i ha confirmat que hi haurà parades també a la Rambla.

El tinent d’alcaldia de Cultura ha explicat que el nombre de parades serà similar o superior a la dels altres anys, però ha assegurat que hi haurà més metres quadrats d’aparadors de llibres perquè només al Passeig de Gràcia ja hi ha una superfície enorme respecte altres anys. “Les llibreries demanaven més espai i aquest any restriccions no n’hi hauran”, ha manifestat.

Martí creu que aquest any, “el Sant Jordi tornarà a ser una gran explosió i marcarà segurament la plena normalitat després de dos anys de pandèmia”.

Com a pròleg de la diada de Sant Jordi, Biblioteques de Barcelona ofereix un espai de trobada entre autors i lectors amb els Diàlegs de Sant Jordi. Aquesta activitat, emmarcada en el Programa d’Acció Lectora, es desenvoluparà en tres jornades de converses entre escriptors d’arreu a partir d’afinitats en les seves darreres obres i de xerrades amb autors internacionals. Una proposta en què la Biblioteca El Clot-Josep Benet (auditori del Disseny Hub Barcelona) i el CCCB seran espais de trobada al voltant dels llibres i de la literatura.

Com ha explicat l’Ajuntament, de la llengua i la música de l’antiga Grècia a la invasió russa d’Ucraïna, els Diàlegs de Sant Jordi proposen un recorregut a través dels autors: Blanca Llum Vidal, Agustín Fernández Mallo, Maksim Óssipov, Eva Baltasar, Laura Gost, Marta Carnicero, David Trueba, Juan Tallón, Orhan Pamuk, Santiago Auserón, Pedro Olalla, Jo Nesbo i Núria Bendicho. A més, els Diàlegs de Sant Jordi acolliran l’acte de celebració dels cents anys del PEN Català, a càrrec de l’escriptor Burhan Sönmez, president del PEN Internacional.

El divendres 22 d’abril, a les sis de la tarda, Imma Monsó farà el Pregó de la Lectura 2022. Durant l’acte també conversarà amb Anna Guitart sobre la seva obra i el paper que la lectura i les biblioteques han tingut en la seva vida. L’escriptora se suma a la llista de pregoneres i pregoners que, des del 2003, han protagonitzat aquest acte honorífic a la ciutat. L’any 2020, la situació sanitària va obligar a cancel·lar el tradicional pregó, que va ser substituït pel Diàleg de Sant Jordi.

El dia 23, autors i editors es reuniran al Palau de la Virreina  amb el ja tradicional esmorzar de Sant Jordi. Per altra banda, aprofitant el centenari del naixement de José Saramago, el 23 d’abril es realitzarà un acte a Lisboa que recordarà el Pregó de la Lectura de l’any 2004 on l’autor va ser el pregoner convidat.SuperillaBarcelona estrenarà una superilla literària de cara a la propera edició de Sant Jordi durant la jornada del 23 d’abril. L’Ajuntament ha acordat amb la Cambra del Llibre crear aquest espai que recupera la normalitat prepandèmica. L’epicentre de la celebració de la diada serà el tram comprès entre Gran Via i l’Avinguda Diagonal, Pau Claris i Balmes. Els vehicles podran circular pels carrers perimetrals i també pels carrers d’Aragó i València. La resta seran només per a vianants.

Dintre d’aquest perímetre acotat, hi haurà dos espais diferenciats. L’eix del passeig de Gràcia estarà reservat per a llibreters i floristes professionals. A l’eix de Rambla de Catalunya, per la seva banda, s’hi instal·laran les associacions i entitats.

Els llibreters i floristes professionals disposaran també d’altres espais en exclusiva, repartits per diferents punts de la ciutat.La diada de Sant Jordi tindrà també vigília al carrer. Els dies 21 i 22, els establiments de venda de flors i llibres podran muntar les seves parades davant de la botiga; també ho podran fer els flequers, com havien fet ja en edicions anteriors.

<strong>Rambla</strong>

A la Rambla se celebrarà Sant Jordi, però hi haurà menys atapeïment que altres anys, ha destacat Martí. El tinent d’alcalde ha manifestat que es mantenen el nombre de parades i totes les llibreries del Raval s’instal·laran a la Rambla. També hi haurà flors a tot arreu. “Aquest any tornem a la normalitat”, ha indicat.

<strong>Món Llibre</strong>

L’edició d’enguany del Món Llibre 2022 tindrà lloc el 2 i 3 d’abril al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. El festival literari per a nenes i nens recollirà activitats i girarà al voltant dels diferents autors i autores per potenciar la seva figura en la literatura contemporània i apropar-la als lectors. Per això, com a novetat en aquesta edició, es realitzaran 14 entrevistes en directe, amb un format televisiu i música i projeccions audiovisuals vinculades als autors. Aquests petits programes literaris es realitzaran a un plató simulat, obra de l’alumnat del Màster en disseny i producció d’espais (CCCB – UPC School). El procés de creació de llibres serà l’altre tema principal de les activitats del festival.

Biblioteca García MárquezLa Biblioteca Gabriel García Márquez, que s’inaugurarà el proper mes de maig, serà la biblioteca central del districte de Sant Martí. La seva àrea d’influència directa comprèn els barris de Sant Martí i La Verneda i La Pau, amb una població aproximada de 54.683 habitants.Serà la tercera biblioteca més gran de la xarxa de Biblioteques de Barcelona i hi treballaran 15 persones.

La biblioteca tindrà d’un fons aproximat de 40.000 document, 140 punts de lectura i 30 punts d’accés a Internet. Disposarà de diferents espais per a la realització d’activitats, inclòs un espai sensorial, així com d’altres per poder fer reunions i treballs en grup. A més, una de les principals novetats d’aquest equipament és que inclourà d’un estudi de ràdio.

L’edifici de la Biblioteca Gabriel García Márquez té una superfície útil de 3.318 m2, d’una superfície construïda total de 3.946 m2, amb un cost d’obra d’11.745.311 euros. La imatge de Sant JordiDesprés de dos anys de pandèmia, aquest any la imatge de Sant Jordi representa un esclat de llibres, llum i roses, amb un cartell obra de l’ il·lustrador Sepe, amb el disseny de l’estudi Arauna131.